‘Mogelijk meer dan duizend doden door cycloon Mozambique’

Die schatting maakte president Filipe Nyusi nadat hij met een helikopter over het rampgebied vloog. Het officiële dodental ligt op 84.

De overstroomde havenstad Beira in Mozambique vanuit een helikopter gezien.
De overstroomde havenstad Beira in Mozambique vanuit een helikopter gezien. Foto Caroline Haga/AP

Er zijn mogelijk meer dan duizend mensen in Mozambique omgekomen als gevolg van Cycloon Idai, die het Zuidoost-Afrikaanse land vrijdag teisterde. Dat heeft president Filipe Nyusi tegen Radio Mozambique gezegd nadat hij een helikoptervlucht over het getroffen gebied maakte. Het officiële dodental ligt op dit moment op 84.

Volgens de president zijn “hele dorpen verdwenen”, onder meer doordat twee rivieren buiten hun oevers traden. Nyusi zei tijdens het interview dat hij in de overstroomde gebieden lichamen zag drijven. Hij schat dat meer dan honderdduizend mensen in levensgevaar zijn.

Mozambikaanse nooddiensten bevestigen volgens persbureau AP dat het dodental naar verwachting flink zal stijgen, maar zeggen niet te weten of de inschattingen van de president juist zijn.

Havenstad Beira

Zwaarst getroffen is de havenstad Beira, waarvan volgens het Rode Kruis 90 procent beschadigd of verwoest is. Als gevolg van de cycloon viel daar de elektriciteit uit. De stad met zo’n 500.000 inwoners is afgesloten geraakt van de rest van het land. Na Mozambique trof het noodweer buurlanden Zimbambwe en Malawi, waar respectievelijk ten minste 89 en 56 mensen omkwamen.

Twitter avatar IFRCAfrica IFRC Africa This just in: shocking footage from our team via helicopter that has just arrived in #Beira, #Mozambique. The devastation is widespread with barely a house intact following #CycloneIdai https://t.co/BnyqVIJ9YF