Dreigingsniveau naar hoogste niveau door incident Utrecht

Maandagochtend werd geschoten in een tram op het 24 Oktoberplein. Er vielen drie doden en vijf gewonden. De dader is voortvluchtig.

Het incident vond plaats in een tram.
Het incident vond plaats in een tram. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

In Utrecht zijn maandagochtend drie doden en vijf gewonden gevallen bij een schietpartij. Hulpdiensten zijn ter plaatse en er zijn verschillende trauma- en politiehelikopters ingezet. De politie gaf maandagmiddag een signalement uit van de 37-jarige Gökmen T., geboren in Turkije. Of hij de dader is, is niet bekend. Rond 18.30 uur werd tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat hij is aangehouden.

De politie kan nog niets zeggen over de toedracht van het incident. Zij houdt rekening met een “eventueel terroristisch motief”. Ook de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid (NCTV) is voor crisisoverleg bijeengekomen. Het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht is verhoogd naar het hoogste niveau, voor de rest van Nederland blijft dat op 4. Premier Rutte sprak maandag in een eerste reactie van “een verontrustende situatie”. Hij zegt zich grote zorgen te maken. Het coalitieoverleg werd onderbroken.

Volg hier ons liveblog over de situatie in Utrecht.

De schietpartij vond rond 10.45 uur plaats in een tram op het 24 Oktoberplein, de omgeving werd afgezet. Ook is het tramvervoer stilgelegd, meldt een woordvoerder van het U-OV, de openbaar vervoerder in de regio Utrecht.

Het UMC Utrecht heeft van de veiligheidsregio het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen, meldt persbureau ANP. Een dergelijk hospitaal is voor onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog niet bekend.

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Schietincident op het #24oktoberplein. Meerdere gewonden gemeld. Hulpverlening gestart, meer informatie volgt z.s.m. Volg berichtgeving via @politieutrecht

Getuigeverklaring

Het 24 Oktoberplein ligt in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het ligt niet ver van het Centraal Station van Utrecht. De politiebonden hebben bekendgemaakt de geplande staking af te gelasten wegens het incident in Utrecht. Op de A12 is een rijbaan afgezet voor de hulpdiensten.

Een getuige van de schietpartij zegt tegen NRC dat een man opstond en “met een groot pistool” om zich heen begon te schieten. “Ik zat achterin de tram. Hij schoot om zich heen, maar leek te mikken op mensen die op de bankjes zaten - iedereen dook weg”, stelt de vrouw die anoniem wil blijven. “De conducteur kreeg de deuren niet meteen open. Twee jongens naast me trapten daarop een raam in, waardoor ik naar buiten ben gevlucht. Meer mensen deden dat.”

Ook in Den Haag wordt gereageerd op het incident. Op en rond het Binnenhof laat de marechaussee zich nadrukkelijker zien. De agenten dragen ook, anders dan normaal, zichtbaar hun automatische wapens. Ook op het station in Rotterdam is duidelijk meer politie aanwezig. De politie Rotterdam meldt dat de beveiliging bij stations en moskeeën is opgevoerd.