Meer dan miljoen euro voor wedstrijdduif Armando die op één dag 645 kilometer vloog

Ze leverde een vader en zoon uit het West-Vlaamse Ingelmunster ruim een miljoen op: de vijfjarige wedstrijdduif Armando. Na een online bieding stond de teller zondag op 1.252.000 euro. Volgens teler Joël Verschoot een recordbedrag, al zei de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie zondag dat het recordbedrag nog altijd op 2,7 miljoen euro voor een Chinese prijsduif staat.

Dat Armando zijn Belgische telers een flinke som geld zou opleveren, werd al vrij vroeg in de veiling duidelijk. Na enkele minuten stond de teller op 300.000 euro vanwege de prijzen die de duif eerder won. De langste afstand die het dier op een dag vloog was 645 kilometer, van het zuidwesten van Frankrijk terug naar huis. Sinds de veiling op 4 maart begon, zat Armando in een extra beveiligde til zodat de duif niet kon ontsnappen.

Zondag namen de biedingen opeens een vlucht. Om 11.00 uur had de online veiling moeten eindigen, maar de twee overgebleven geïnteresseerde partijen bleven elkaar overbieden. De verkoop werd tot 12.00 uur verlengd, en zo werd het oorspronkelijke eindbedrag van 532.000 euro binnen een uur tijd nog ruim verdubbeld. De zeven jongen van Armando leverden ieder gemiddeld ook nog eens 21.500 euro op.

De gelukkige is een koper uit China. Of de beste Belgische langeafstandsduif ook naar China wordt verscheept, is nog onduidelijk. Zeer waarschijnlijk gaat Armando een toekomst tegemoet als fokduif, gewoon in België. Uitvliegen zal Armando dan niet meer doen, dat is volgens een expert in het Nieuwsblad „een te groot risico”.