Justitie onderzoekt verdachte dood ‘bunga bunga’-model

Imane Fadil Een vrouw die tegen de Italiaanse oud-premier Berlusconi heeft getuigd over zijn seksfeestjes, is mogelijk vergiftigd.

Imane Fadil in 2012.
Imane Fadil in 2012. Foto Olivier Morin/AFP

Een titel voor het boek waarin ze alles zou vertellen over de seksfeestjes bij Silvio Berlusconi was er al: ‘Ik heb de duivel ontmoet.’ Maar het Marokkaans-Italiaanse model Imane Fadil zal de verschijning ervan, als het boek alsnog een uitgever vindt, niet meer meemaken. De 34-jarige Fadil is onder zulke verdachte omstandigheden overleden dat het openbaar ministerie van Milaan een vooronderzoek is begonnen naar de mogelijkheid dat ze is vergiftigd.

Fadil is een van de jonge vrouwen die geen zwijggeld hebben aangenomen van oud-premier en mediamagnaat Berlusconi of zijn vrienden. In 2012 getuigde ze in een proces tegen Berlusconi, waarin hij terechtstond op verdenking van seks met minderjarigen – uiteindelijk is hij daarvan vrijgesproken. Ze vertelde dat ze via het modellenbureau van een vriend van Berlusconi was uitgenodigd voor de avondjes in zijn villa in Arcore. Volgens Berlusconi waren dat ‘elegante diners’, in de pers zijn ze ‘bunga’-feestjes gedoopt. Fadil is daar een keer of tien geweest, heeft ze gezegd.

In januari van dit jaar wilde ze met twee andere vrouwen partij zijn in een nog lopend proces tegen Berlusconi, nu op verdenking dat hij getuigen heeft omgekocht. Dat verzoek is toen door de rechter verworpen. Tegen La Repubblica vertelde ze bij die gelegenheid dat het al twee jaar niet goed met haar ging. „We hebben meer dan alle anderen de prijs betaald voor het vertellen van de waarheid over de diners op Arcore. De anderen hebben zich laten corrumperen, ik niet, ik ben anders.”

Fadil, dochter van Marokkaanse immigranten die een restaurant in Turijn zijn begonnen, werkte aan een boek over haar ervaringen, maar had daar nog geen uitgever voor gevonden.

Op 29 januari werd Fadil in het Humanitas ziekenhuis bij Milaan opgenomen. Daar werd ontdekt dat haar beenmerg onvoldoende rode en witte bloedlichaampjes aanmaakte, maar een oorzaak kon niet worden gevonden. Halverwege februari, terwijl haar toestand snel verslechterde, zei ze volgens haar advocaat te vrezen dat ze was vergiftigd. Op 1 maart overleed ze.

Zaterdag is bekend geworden dat het openbaar ministerie in Milaan een vooronderzoek is begonnen naar haar dood. Volgens persbureau Ansa is dat omdat er „symptomen van vergiftiging” zijn geweest. Italiaanse media speculeren over vergiftiging met een radio-actieve stof.

Er zijn nog veel vragen. Waarom is justitie niet ingelicht toen een zo belangrijke getuige bang zei te zijn voor vergiftiging? Hoeveel tijd is er verstreken tussen haar overlijden en beslaglegging door justitie op haar medische dossier? Naar verwachting wordt later deze week autopsie verricht.