‘Inbreuk soevereiniteit’ VS gaan medewerkers van Strafhof weren

De Verenigde Staten stoppen met het erkennen en uitgeven van visa aan werknemers van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Ook medewerkers die onderzoek doen naar misdaden van bondgenoten van de VS, zoals Israël, zullen uit de VS worden geweerd. Dat heeft Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vrijdag aangekondigd.

Meer nog dan de regering-Bush destijds, ziet de regering-Trump het Strafhof als een vergaande inbreuk op de Amerikaanse souvereiniteit. De VS werden nooit lid van het Strafhof, Afghanistan is dat als één van 123 landen wel.

In het bijzonder maken de VS er nu bezwaar tegen dat het Hof vooronderzoek doet naar vermeende oorlogsmisdaden in Afghanistan, onderzoek dat naast Afghaanse troepen, de Talibaan en het militante Haqqani netwerk ook Amerikaans defensie en CIA-personeel kan raken.

Het ICC zou tegen de 700 verklaringen van slachtoffers verzameld hebben. Hoofdaanklager Fatou Bensouda is vooral geïnteresseerd in de jaren 2003 - 2004, het dieptepunt van de War on Terror. Niet alleen maakte Amerikaans defensiepersoneel zich destijds volgens de aanklagers waarschijnlijk schuldig aan „martelingen, schendingen van persoonlijke integriteit, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld”, ook waren CIA-mensen betrokken bij de buitengerechtelijke opsluiting van tegenstanders in geheime gevangenissen in Afghanistan, de ‘black sites’. Aanklagers werken toe naar een gerechtelijk oordeel over de vraag of het materiaal verder onderzoek en eventuele aanklachten rechtvaardigt.

Human Rights Watch sprak in een reactie op de dreigementen van Pompeo over „een schurkachtige poging onderzoekers te bestraffen”, en „een duidelijke boodschap” aan beulen en moordenaars dat zij geen verantwoording hoeven af te leggen.