‘Racistische’ politicus mag niet meedoen aan Israëlische verkiezingen

Hof Israël De extreemrechtse politicus Michael Ben-Ari gaat zo ver in zijn uitspraken dat hij niet aan de verkiezingen mag meedoen. Zijn partij wel.

Michael Ben-Ari zondag op een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.
Michael Ben-Ari zondag op een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Foto Ammar Awad/Reuters

Het was een treurige primeur: voor het eerst in de Israëlische geschiedenis werd een kandidaat voor de Knesset, het parlement, al voor de verkiezingen van deelname uitgesloten door het hooggerechtshof. Volgens de hoogste rechters getuigt Michael Ben-Ari, leider van de extreem-rechtse partij Joodse Macht, openlijk van racisme jegens de Arabische inwoners van het land en hitst hij Joden op tegen de Arabieren. Zijn partij mag wel meedoen aan de parlementsverkiezingen van 9 april.

Dikwijls al heeft Ben-Ari (55) verklaard dat Joden niet hard genoeg kunnen optreden tegen Arabieren. Als daar doden bij vallen, is dat geen probleem wat hem betreft.

In augustus vorig jaar verklaarde Ben-Ari bij voorbeeld volgens Israëlische media dat elke Arabier die een Jood tegen durfde te spreken, de dood verdiende. „Daar moet hij het niet levend van afbrengen”, vond hij. „Geen uitzetting, niet zijn nationaliteit afpakken. Hij leeft gewoon niet meer. Het vuurpeloton schakelt hem uit, zoals de Arabieren dat het beste begrijpen.” Ben-Ari houdt vol dat hij destijds niet over Arabieren in het algemeen sprak, maar over Hamas-leiders die de Gazastrook besturen.

Rechtse kringen

Voor veel gematigde Israëliërs is Ben-Ari, die tussen 2009 en 2012 al lid van de Knesset was voor een andere partij, een voortdurende bron van ergernis. Al in 2012 omschreef het dagblad Haaretz hem in een portret als „de gemeenste en gevaarlijkste vent die je ooit zult ontmoeten”. Om er aan toe te voegen dat dat althans de indruk is die hij je lijkt te willen geven. Hij houdt van provoceren en wakkert graag de vrees voor vreemden aan. Zo voerde hij onder meer campagne tegen Soedanese immigranten in het zuiden van Tel Aviv.

Meer over de verkiezingen: Deze oud-generaal kan Netanyahu verslaan

De voorman van Joodse Macht geldt als een volgeling van de radicale rabbijn Meir Kahane, die geweld tegen Arabieren evenmin schuwde en zelf in 1990 in New York werd vermoord door een Arabier. Joodse Macht is een opvolger van Kahane’s Kachpartij. Die partij werd uiteindelijk verboden wegens haar racisme.

Pikant is dat de Israëlische premier Netanyahu met het oog op de verkiezingen al een alliantie heeft gesloten met Ben-Ari’s partij en een andere kleine ultra-religieuze partij. Anders dan Netanyahu’s Likud haalden de twee kleine partijtjes in het verleden net niet de kiesdrempel van 3,25 procent van de stemmen. Door de alliantie hopen de betrokken partijen samen op meer zetels. De samenwerking met Ben-Ari kwam Netanyahu op veel kritiek te staan, ook bij Amerikaanse Joodse organisaties als AIPAC, die gewoonlijk sympathiek tegenover de premier staan.

In rechtse kringen werd het vonnis zondag met verontwaardiging ontvangen, te meer daar een Arabische partij die eerst van de verkiezingen was uitgesloten, alsnog permissie kreeg om mee te doen. Minister van Justitie Ayelet Shaked sprak van „een schaamteloze en volkomen misplaatste ingreep in de democratie”.