Hoe kwamen nieuwe regels voor loon erdoor bij de verzekeraar?

Arbeidsvoorwaarden Er moet een extern onderzoek komen naar de nieuwe arbeidsvoorwaarden van verzekeraar NN Group. Dat willen vakbonden en personeel.

Pepijn Barnard

De vakbonden en een deel van de werknemers van NN Group willen een extern onderzoek naar de invoering van nieuwe, verslechterde arbeidsvoorwaarden bij de verzekeraar. Dat moet zich richten op een mogelijk een-tweetje tussen de voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de top van het bedrijf.

Een week geleden bleek uit onderzoek van NRC dat de voorzitter van de ondernemingsraad van de grootste schade- en levensverzekeraar van Nederland sinds 2013 is vrijgesteld van zijn reguliere verzekeringsbaan. Dit is in strijd met interne regels en werd geheim gehouden voor de rest van de ondernemingsraad.

Lees ook het nieuwsbericht: NN paait voorzitter COR tegen de interne regels in

Op aanraden van de voorzitter ging de COR in 2017 stilzwijgend akkoord met een door de top van NN geïnitieerde vernieuwing van de salarishuishouding - ondanks bezwaren van de FNV en een aantal COR-leden. Als gevolg van dit nieuwe systeem krijgt een fors deel van de circa 14.000 NN-werknemers de komende jaren geen loonsverhoging.

De onrust hierover is groot. „Er is een bom gebarsten op de werkvloer”, zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. Dat blijkt onder meer uit reacties op een veel gelezen en becommentarieerd artikel op SAM, het intranet van de verzekeraar. Het personeel windt zich daar op over de COR („de spreekbuis van het personeel is helemaal niet zichtbaar”) en over de rol van NN Group („mijn vertrouwen in NN is enorm geschaad”). Medewerkers pleiten voor een extern onderzoek („anders keurt de slager haar eigen vlees”) en voor het openbaar maken van twee vertrouwelijke rapporten over de zaak.

Die zijn opgesteld door de interne recherchedienst CSI en door de afdeling Compliance en lijken elkaar tegen te spreken. Volgens CSI zijn er geen integriteitsregels geschonden, terwijl Compliance constateert dat er „in de praktijk op meerdere punten wordt afgeweken van de regelingen.”

Ook de bonden willen extern onderzoek. Vakbond de Unie „pleit voor een onafhankelijk onderzoek, zodat mede het interne onderzoek getoetst kan worden”, aldus de bond op haar website. Gerard van Hees (FNV) zegt: „Deze zaak moet worden uitgezocht. Er zijn te veel tegenstrijdige signalen.”

NN Group wil daar niets van horen. Volgens het bedrijf zijn de reeds uitgevoerde interne onderzoeken „onafhankelijk, zeer uitgebreid en zorgvuldig” en is „er geen enkel bewijs gevonden van veronderstelde misstanden.” Publicatie van de rapporten is volgens NN „onwenselijk en ongebruikelijk”.

Vertegenwoordigers van de COR willen niet reageren op vragen van NRC. De raad liet vorige week intern weten vooral op zoek te gaan naar het lek naar de pers. In datzelfde bericht stelde de COR dat het een fout had gemaakt in de procedure over de herbenoeming van NN-commissaris Hélène M. Vletter-van Dort. Dit wil de COR deze dinsdag repareren.

Lees ook het onderzoeksverhaal: Hoe NN lagere lonen ritselt