Gökmen T. is ‘rare man’ die ‘vreemd uit zijn ogen kijkt’

Verdachte Het motief van verdachte Gökmen T. is nog onbekend. Uit verklaringen van bekenden rijst het beeld van een draaideurcrimineel.

Onderzoek bij een woning aan de Oudenoord. De 37-jarige Gökmen T., die verantwoordelijk wordt gehouden voor de schietpartij in een tram in Utrecht, is opgepakt tijdens een inval in dit pand.
Onderzoek bij een woning aan de Oudenoord. De 37-jarige Gökmen T., die verantwoordelijk wordt gehouden voor de schietpartij in een tram in Utrecht, is opgepakt tijdens een inval in dit pand. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De verlossing kwam maandag even na zessen. Tijdens de persconferentie, die alweer bijna werd afgerond, kreeg Rob van Bree van politie Midden-Nederland een handgeschreven briefje onder zijn neus geschoven: Gökmen T. is gearresteerd. Hij had de stad Utrecht niet eens verlaten.

Op de opsporingsfoto, afkomstig van de bewakingscamera in de tram – de plaats delict – kijkt T. recht voor zich uit. Een neutrale blik onder donkere wenkbrauwen, lichte baardgroei. Hij draagt een dikke blauwe jas. De 37-jarige man is geboren in Turkije en opgegroeid in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Wat weten we verder van hem?

„Hij is volkomen gestoord, hoe hij op dingen reageert”, zegt een man die T. sinds zijn tienertijd zegt te kennen en ook in Kanaleneiland opgroeide. De man wil anoniem blijven, zijn naam is bekend bij de redactie. „Dat gaat gepaard met geweld en criminaliteit.”

Lees ook: Onduidelijk motief zorgt voor verbale acrobatiek NCTV

De schietpartij in de tram is steeds behandeld als terroristische aanslag, het dreigingsniveau ging snel omhoog. Maar het motief van Gökmen T. is op maandagavond nog allesbehalve duidelijk. De politie zegt dat ze een motief in de relationele sfeer ook onderzoekt.

Een man met dezelfde achternaam en dezelfde leeftijd als Gökmen T. stond twee weken geleden terecht omdat hij in 2017 een vrouw zou hebben verkracht. Het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen dat het hier om dezelfde persoon gaat en zegt ook dat ze geen uitspraken doen over de achtergrond van de verdachte.

Het AD laat dinsdag het vermeende slachtoffer in die zaak aan het woord. Volgens deze vrouw is T. „knettergek”. Hij zou „geen terrorist” zijn „maar een psychopaat.” Tot in 2017 ging ze met T. om – ze hadden seks, gebruikten coke. In 2017 zou hij haar hebben verkracht. De inhoudelijke behandeling van de zaak zou later dit jaar plaatsvinden.

Vuurwapen

Het lijkt erop dat Gökmen T. vaker in aanraking is geweest met justitie. Hij stond volgens RTV Utrecht de afgelopen jaren meermaals terecht. In december 2013 zou hij met een vuurwapen hebben geschoten in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland. Ook stond hij volgens verschillende media terecht voor diverse kleinere delicten, zoals belediging van een vrouw, bedreiging van een agent, rijden onder invloed, fietsendiefstal en plassen in een politiecel. Zowel het OM, de politie als de raadsvrouw van T. willen dit niet bevestigen.

Uit verklaringen van bekenden komt het beeld naar voren van een heetgebakerde draaideurcrimineel. Verschillende mensen omschrijven T. als een ‘rare man’ die ‘vreemd uit zijn ogen kijkt’. Op zijn middelbare school staat T. volgens een kennis bekend als iemand met een ‘vieze mond’. „Hij was altijd aan het schelden.”

Lees ook: Schoten, angst, verhalen en een klopjacht in de wijken

T. kwam volgens de man die tegelijk met hem opgroeide op jonge leeftijd naar Nederland. „Hij groeide op in een gebroken gezin. Zijn Turkse vader scheidde van zijn Turkse moeder toen hij jong was en hertrouwde met een Nederlandse vrouw, met wie hij ook kinderen kreeg.” Hij zegt dat T. „anti-democratisch” is en dat hij de sharia aanhangt.

Druk gespeculeerd

Het Turkse persbureau AA zegt met familieleden van T. te hebben gesproken. Die beweren dat T. schoot op een familielid in de tram en dat de andere slachtoffers probeerden te helpen. Anderen zeggen dat het slachtoffer in de verkrachtingszaak het doelwit was, maar zijzelf spreekt dat tegen in het AD. In Kanaleneiland wordt druk gespeculeerd over eerwraak als motief.

Volgens verschillende media is een van de dodelijke slachtoffers een vader van twee scholieren van een gymnasium in Utrecht. Een tweede slachtoffer zou een 19-jarige vrouw uit Vianen zijn, die daar werkte in een snackbar. De politie noch de gemeente zeggen iets over de identiteit van de slachtoffers.

Tijdens zijn persconferentie zei premier Mark Rutte maandagavond: „Er zijn veel vragen en geruchten, maar de motieven zijn onduidelijk.” Bij overheidsgebouwen hangen de vlaggen dinsdag halfstok.

Dit artikel is 19 maart om 13.27 uur geactualiseerd.

Correctie (19 maart 2019): In een eerdere versie van dit artikel schreven we op basis van andere media dat de derde dode een jonge vrouw uit de Utrechtse wijk Oog in Al zou zijn. Aangezien deze media deze informatie verwijderd hebben, hebben we deze zin ook uit ons artikel gehaald.