Colombiaanse belofte Bernal wint Parijs-Nice

Wielrennen De Colombianen heersten in de etappekoers Parijs-Nice. Egan Bernal behaalde de eindzege, voor zijn landgenoot Nairo Quintana.

Egan Bernal op weg naar de eindzege in Parijs-Nice.
Egan Bernal op weg naar de eindzege in Parijs-Nice. Foto ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Het Colombiaanse wielrennen heeft er een beloftevolle renner bij: Egan Bernal. 22 is hij pas en nu al heeft de renner van Team Sky een grote rittenkoers op zijn erelijst staan. Bernal troefde zondag in de 77ste editie van Parijs-Nice zijn gelouterde landgenoot Nairo Quintana af. In het eindklassement hield Bernal de oud-winnaar van de Ronde van Italië (2014) en Spanje (2016) 39 seconden achter zich.

Voor de start van de heuvelachtige laatste etappe – met twee hellingen van de eerste categorie – had Bernal 46 seconden voorsprong op Quintana, die derde stond in het klassement. In de slotrit naar Nice plaatste Quintana op 47 kilometer van de finish zijn aanval. De renner van Movistar dichtte het gat naar de groep vluchters en kreeg steun van zijn ploeggenoot Marc Soler. Wat volgde was een spannende strijd tussen de vluchters onder aanvoering van Quintana en het peloton geleid door Team Sky.

De Spanjaard Ion Izagirre sprong weg uit de kopgroep en soleerde naar zijn eerste etappezege in 2019. Wilco Kelderman finishte als derde, achter de Belg Oliver Naesen. Quintana, die in de laatste tien kilometer zijn voorsprong op Bernal al had zien slinken, kwam uiteindelijk als tiende over de streep, op 22 seconden van de ritwinnaar. Bernal en zijn teamgenoten zaten daar vlak achter en moesten 26 tellen toegeven op Izagirre.

Daarmee was de eerste overwinning van Bernal in een prestigieuze meerdaagse wedstrijd een feit. In 2018, het jaar waarin de Colombiaanse belofte debuteerde voor Team Sky, won hij de Ronde van Californië (twee ritzeges). Bovendien werd hij in datzelfde jaar Colombiaans kampioen tijdrijden en maakte indruk in de Tour de France. Het zegt iets over de veelzijdigheid van de voormalige mountainbiker uit Zipaquirá, die in 2016 prof werd bij de Italiaanse pro-continentale wielerploeg Androni Giocattoli-Sidermec.

Tirreno-Adriatico

De Deen Jakob Fuglsang won zondag de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico, een rit over 180 kilometer van Colli del Metauro naar Recanati. Fuglsang, die rijdt voor Astana, ontsnapte in de slotfase uit de groep met klassementsrenners en hield het vol tot de streep. Achter hem maakte de Brit Adam Yates indruk. De klassementsleider van Mitchelton-Scott finishte als tweede, op 40 seconden van Fuglsang. Yates vergrootte zijn voorsprong op zijn andere concurrenten Primoz Roglic (tweede op 25 seconden) en Tom Dumoulin (vierde op 1.55 minuut). De Tirreno eindigt dinsdag met een individuele tijdrit over 10 kilometer.