Bestsellers Pfeijffer en Van Aken op shortlist Librisprijs

Literaire prijs De Librisjury maakte op maandag de nominaties bekend. Vooral de keuze voor Het vloekhout (De Boose) en Drift (Hofstede) zijn verrassend.

Bregje Hofstede kreeg overwegend lovende recensies, maar werd gepasseerd voor de BNG Literatuurprijs. Ze staat nu op de Libris-shortlist.
Bregje Hofstede kreeg overwegend lovende recensies, maar werd gepasseerd voor de BNG Literatuurprijs. Ze staat nu op de Libris-shortlist. Foto Frank Ruiter

De literaire bestsellers van Ilja Leonard Pfeijffer, Jan van Aken en Esther Gerritsen zijn drie van de zes kanshebbers op de Libris Literatuur Prijs 2019. Samen met Rob van Essen, Johan De Boose en Bregje Hofstede staan zij op de shortlist van de belangrijkste prijs voor een Nederlandse literaire roman. De winnaar, die 50.000 euro ontvangt, wordt op 6 mei bekendgemaakt.

De jury, onder voorzitterschap van hoogleraar en oud-minister Jet Bussemaker, nomineerde opvallend veel verkoopsuccessen: drie kanshebbers haalden al de toptien van de bestsellerlijst. De trooster van Esther Gerritsen schoot bij verschijning naar de negende plek in De Bestseller 60, de historische roman De ommegang van Jan van Aken verkocht al 25.000 exemplaren. De grootste bestseller is Pfeijffers boek Grand Hotel Europa, dat sinds de verschijning in december al meer dan 50.000 keer is verkocht.

Dat Pfeijffer en Van Essen op de shortlist terecht zouden komen, werd door vrijwel niemand in de literaire wereld betwijfeld. Grand Hotel Europa werd in superlatieven besproken én Pfeijffer ligt vaak goed bij jury’s – hij won de Librisprijs in 2014 met zijn vorige grote roman La Superba. Van Essens De goede zoon speelde de hoofdrol op menig favorietenlijstje van recensenten. De ommegang van Jan van Aken ontving al de F. Bordewijk-prijs. Gerritsen staat met De trooster voor de vierde keer op een Libris-shortlist, zonder de prijs ooit te winnen. Verrassende keuzes zijn de boeken van Johan De Boose (Het vloekhout), overigens de enige genomineerde Vlaming, en Bregje Hofstede (Drift). De Boose haalt met zijn sporadisch opgemerkte roman voor het eerst een shortlist, Hofstede kreeg overwegend lovende recensies, maar werd gepasseerd voor de BNG Literatuurprijs, voor jonge talenten.

Die prijs werd gewonnen door Nina Polak, wier roman Gebrek is een groot woord niet verder kwam dan de longlist van de Librisprijs. Ook de romans van Marente de Moor (Foon), Peter Terrin (Patricia) en Arnon Grunberg (Goede mannen) werden niet gekozen. De opvallendste afwezige is Jij bent van mij van Peter Middendorp, ook een grote recensentenfavoriet, tevens het boek dat op een haar na de BookSpot Literatuurprijs misliep – ten gunste van Tommy Wieringa’s De heilige Rita.

De Libris Literatuur Prijs geldt als de belangrijkste prijs voor een roman – vooral vanwege het grote verkoopsucces dat vaak volgt op de bekroning. De winnaar van vorig jaar, Wees onzichtbaar van Murat Isik, was de best verkochte Nederlandse roman van 2018, en ook Alfred Birneys De tolk van Java, winnaar in 2017, is ruim 75.000 keer verkocht. De BookSpot Literatuurprijs, die jarenlang bekend stond als AKO Literatuurprijs, kent een even groot prijzengeld, maar de impact van de prijs blijft daarbij achter.