Belangenverstrengeling

VVD stelt onderzoek in naar integriteit senator Duthler

De VVD stel t een integriteitsonderzoek in naar Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler. De partij gaat onderzoeken of er sprake is van belangenverstrengeling. Dat bevestigt een woordvoerder van de VVD na berichtgeving van Nieuwsuur. VVD-senator Duthler stemde in de zomer van 2014 voor een wet waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen, bleek uit onthullingen van Follow the Money. Het ging om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarmee zorgtaken naar de gemeenten werden overgeheveld. Het wetsvoorstel werd destijds met één stem meerderheid door de Eerste Kamer aangenomen. Haar bedrijf Duthler Associates verdiende een jaar eerder zo’n 77.000 euro aan advies over de wet. Duthler zei in een reactie dat de adviezen waren opgesteld door collega’s. (NRC)