NS past maandagochtend dienstregeling aan vanwege staking

De eerste treinen rijden maandagochtend vanaf 07.06 uur. Werknemers in het openbaar vervoer staken voor een betere pensioenregeling.

Werknemers in het openbaar vervoer leggen maandag van 06.00 tot 07.06 uur het werk neer voor een betere pensioenregeling.
Werknemers in het openbaar vervoer leggen maandag van 06.00 tot 07.06 uur het werk neer voor een betere pensioenregeling. Foto Bart Maat/ANP

NS heeft besloten om de dienstregeling voor maandagochtend aan te passen vanwege de staking in het openbaar vervoer. De eerste treinen rijden na 07.06 uur, als de pensioenacties zijn beëindigd, meldt het bedrijf zondag.

Vakbonden FNV, CNV en VVMC organiseren de landelijke actiedag voor een beter pensioen. In het openbaar vervoer wordt tussen 06.00 tot 07.06 uur het werk neergelegd. De 66 minuten staking is een verwijzing naar de AOW-leeftijd die de bonden willen bevriezen op 66 jaar.

Vertragingen

NS koos er bewust voor om niet het treinverkeer vanaf 05.00 uur te laten rijden, zegt een woordvoerder tegen NRC.

“We willen niet dat tijdens de staking reizigers halverwege hun traject ergens stranden. Voor ons is het van belang dat we een zo betrouwbaar mogelijke dienstregeling hebben voor de grootste stroom reizigers.”

Volgens de NS-woordvoerder moeten reizigers wel rekening houden met vertragingen. Na 07.06 uur worden de treinen opgestart, NS verwacht dat in de loop van de ochtend de hinder voorbij is. Het bedrijf raadt reizigers aan voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Lees ook: Pensioenoverleg klapt, vakbeweging krijgt de schuld

Ook staking op Schiphol

De staking treft ook het openbaar vervoer in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en het streekvervoer in Limburg. Mogelijk is er ook verkeersoverlast.
Vanuit een aantal plekken in het land rijden ambulances en politieauto’s over de volle breedte van de weg met 66 kilometer per uur naar Den Haag. Tevens wordt het werk neergelegd op luchthaven Schiphol. Beveiligers en bagagebandmedewerkers staken maandagmiddag van 12.30 uur tot 13.36 uur.

De vakbonden willen met de stakingsacties het kabinet onder druk zetten voor een betere pensioenvoorziening. November vorig jaar liepen de onderhandelingen tussen het kabinet, werkgevers en de bonden stuk over een nieuw soort aanvullend pensioen. Daarnaast willen de bonden dat de AOW-leeftijd niet meestijgt met de gemiddelde levensverwachting, maar bevroren wordt op 66 jaar.