Nicaraguaanse politie pakt ruim honderd demonstranten op

De demonstranten waren de straat op gegaan om de vrijlating van honderden gelijkgestemden te eisen.

Een demonstrant wordt afgevoerd.
Een demonstrant wordt afgevoerd. Foto Maynor Valenzuela/AFP

De Nicaraguaanse politie heeft zaterdag meer dan honderd demonstranten opgepakt, die de straat op waren gegaan om te protesteren tegen president Daniel Ortega. Dat meldt persbureau AP. De demonstranten eisten de vrijlating van de honderden gelijkgestemden die sinds april 2018 zijn opgepakt tijdens demonstraties.

Sinds afgelopen november zijn protesten van de oppositie verboden in het Centraal-Amerikaanse land. Daarom kunnen ook vreedzame demonstranten worden opgepakt. Op beelden op sociale media is te zien dat de politie geweld inzette om de arrestanten politiewagens in te krijgen.

De Amerikaanse ambassade in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua zegt zich zorgen te maken over “politiegeweld tegen vreedzame demonstranten” en roept de Nicaraguaanse autoriteiten op te stoppen met het inzetten van geweld tegen “demonstranten en journalisten die hun recht op vrije meningsuiting en pers uitdragen”.

Ook de Amerikaanse diplomaat Kimberly Breier haalt uit naar de regering van Ortega:

Twitter avatar WHAAsstSecty Kimberly Breier While it claims to support dialogue, the Ortega regime’s first resort still is to jail protesters and journalists. Democratic voices will never be silenced by crude brute tactics. The world is watching you, too. #Nicaragua https://t.co/4ItIVyFNkS

Oorsprong onrust

Het geweld in Nicaragua laaide in april 2018 flink op. Toen gingen demonstranten voor het eerst de straat op, om te demonstreren tegen een omstreden pensioenhervorming van president Ortega. De politie sloeg de protesten op bloedige wijze neer. Hoewel de autoritaire president het pensioenplan na massale protesten terugdraaide, weigert hij sindsdien te vertrekken. Vormen van protest worden met geweld onderdrukt om zijn positie te handhaven.

Volgens persbureau AP zijn sinds april 2018 meer dan driehonderd mensen omgekomen bij demonstraties in Nicaragua. Geschat wordt dat zo’n zevenhonderd demonstranten vastzitten. 52.000 Nicaraguanen zouden hun land hebben verlaten vanwege de crisis.

In beeld: In Nicaragua klampt president Ortega zich op bloedige wijze vast aan de macht