AZ wint van Ajax en bewijst PSV een grote dienst

AZ-middenvelder Guus Til scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd (1-0). PSV won eerder op zondagmiddag met 1-0 van VVV en heeft nu vijf punten voorsprong op Ajax.

AZ heeft zondagmiddag PSV een grote dienst bewezen door thuis te winnen van Ajax. Middenvelder Guus Til scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd (1-0). Door de winst heeft de club uit Alkmaar nu evenveel punten als nummer drie Feyenoord.

De nederlaag van Ajax betekent dat het verschil met koploper PSV weer stijgt naar vijf punten en hebben ze kans op de landstitel niet meer in eigen hand. Over twee weken spelen de topploegen tegen elkaar in de Johan Cruijff Arena.

AZ veel sterker

De winst van AZ was meer dan verdiend. De ploeg van trainer John van den Brom, die na dit seizoen aan de slag gaat bij FC Utrecht, was sterker in de duels en creëerde veel mogelijkheden. In het begin van de wedstrijd hadden Jonas Svensson, Oussama Idrissi en Mats Seuntjens grote kansen op de openingstreffer. Ajax stelde hier weinig tegenover. Alleen middenvelder Donny van de Beek had een grote mogelijkheid, zijn kopbal werd uit het doel gewerkt door Ron Vlaar.

Een grote tegenvaller voor de Amsterdammers was het uitvallen van Hakim Ziyech met een blessure. Hij leek last te hebben van zijn kuit. Spits Kasper Dolberg was zijn vervanger. Ook na rust had AZ het overwicht. Na een corner profiteerde Til van slecht wegwerken van de bal door de Ajax-verdediging en zette zijn ploeg op voorsprong. Invaller Klaas-Jan Huntelaar was dichtbij de gelijkmaker, zijn kopbal werd fraai gekeerd door AZ-keeper Marco Bizot. In de slotfase was AZ via een counter nog erg gevaarlijk, alleen de kans was niet besteed aan de jonge creatieve middenvelder Calvin Stengs. Hij schoot in het zijnet.

Late winst PSV

Eerder op zondag boekte PSV een benauwde zege op VVV-Venlo (0-1). Pas in de 85e minuut zorgde Hirving Lozano met een mooie actie voor de broodnodige drie punten voor het elftal van trainer Mark van Bommel. Het is niet voor het eerst dat PSV pas in de slotfase toeslaat. Volgens Van Bommel is dat een belangrijke kwaliteit van de ploeg, zo zei hij tegen persbureau ANP.

“We hebben meerdere spelers die het verschil kunnen maken. Het vertrouwen houden we altijd. Het is ook heel vaak zo dat de tegenstander het niet kan volhouden, met de manier waarop wij spelen. Wij kunnen gas blijven geven en aan het einde ontstaan ruimtes waar je van moet profiteren.”

Aan verdediger Denzel Dumfries was het te danken dat PSV in de laatste minuten niet tegen een gelijkspel aanliep. Met een kamikaze-actie haalde hij een schot van Peter van Ooijen van de lijn.