Demonstranten bestormen Servische staatsomroep

De demonstranten eisten meer media-aandacht voor de oppositie. Ze werden door agenten van de oproerpolitie uit het pand verwijderd.

De demonstranten vinden dat RTS partijdig is.
De demonstranten vinden dat RTS partijdig is. KOCA SULEJMANOVIC / EPA

Tientallen demonstranten zijn zaterdag bij de Servische staatsomroep RTS binnengevallen. Volgens de activisten is de omroep partijdig ten gunste van de zittende regering en wordt de oppositie systematisch onderbelicht in de berichtgeving van de RTS. Zij riepen het bestuur op om af te treden.

De Servische politie zette volgens verschillende media zo’n vijftig oproeragenten in om de demonstranten het gebouw uit te krijgen. Verschillende activisten raakten hierbij gewond. De Servische minister van Binnenlandse Zaken ontkent echter dat de politie geweld heeft gebruikt. De minister van Defensie noemde de demonstranten “fascisten”.

Activisten uit verschillende kringen kwamen samen bij de bestorming van het omroepsgebouw. Onder anderen Dragan Dilas, de voormalige burgemeester van Belgrado en een uitgesproken criticus van president Aleksandar Vucic, was aanwezig. Ook Bosko Obradovic, de partijleider van de extreem-rechtse oppositiepartij Dveri, sloot zich aan bij het protest.

Lees ook: Krijgt Vucic de Servische protestgeest terug in de fles?

Aleksandar Vucic reageert

In Servië wordt al wekenlang geprotesteerd tegen president Aleksandar Vucic. Duizenden Serven gaan ieder weekend de straat op om zich uit te spreken tegen zijn regime. Zij eisen onder meer mediavrijheid, een einde aan het geweld tegen politieke tegenstanders en een oplossing voor de status van de afgesplitste provincie Kosovo. Het ultieme doel is het aftreden van Vucic.

Deze protesten worden nauwelijks verslagen door staatsomroep RTS, die al langer bekritiseerd wordt wegens partijdigheid ten gunste van de regering. Obradovic eiste zaterdag om berichtgeving over de protesten:

“We vragen niet om veel - alleen een directe uitzending mét de medewerking van een van de leiders van de protesten, in plaats van politici.”

Aan zijn verzoek is geen gehoor gegeven. Wel heeft president Vucic zondagmiddag een toespraak gegeven, die live is uitgezonden door RTS. De president noemde Obradovic een fascist en dankte de veiligheidsdiensten voor hun afhandeling van de bestorming. Aan de protesten die al wekenlang plaatsvinden, maakte hij weinig woorden vuil. Wel zei hij dat hij “demonstranten niet de kans zal geven mensen te bedreigen met geweld”.

Voor en tijdens de toespraak hebben meer dan duizend demonstranten zich verzameld voor het presidentiële paleis waar de speech werd opgenomen. Zij roepen de president op af te treden. Op foto’s op sociale media is te zien dat ook de oproerpolitie in groten getale aanwezig is.

Twitter avatar BalkanInsight Balkan Insight 📍 Belgrade, Serbia While anti-govt protesters rally outside the Serbian Presidency, inside the building President Aleksandar Vucic delivers a press conference saying the state “won’t allow you [demonstrators] to endanger anyone with violence”. #1od5miliona https://t.co/sBQvDRhaxR