Australische premier wil vervolging van senator die ‘egg boy’ sloeg

De senator kreeg een ei op zijn hoofd omdat hij na de aanslag op twee moskeeën in Christchurch de schuld gaf aan het immigratiebeleid.

De Australische senator Fraser Anning.
De Australische senator Fraser Anning. Foto David Crosling/EPA

De Australische premier Scott Morrison zinspeelde zondag op de vervolging van senator Fraser Anning. De senator sloeg zaterdag de jonge eiergooier twee keer in zijn gezicht en gaf hem een trap. De 17-jarige had een ei gebroken op het hoofd van de rechts-conservatieve Anning, omdat hij na de terreuraanslag in Christchurch de oorzaak van het geweld legde bij immigratie.

“De wet moet in zijn volledigheid worden toegepast op senator Anning”, zei de premier volgens The Washington Post. Eerder werd al bekend dat de politie onderzoekt of de jongen, Will Connolly, vervolgd kan worden voor het eiergooien.

Er zijn videobeelden van het incident:

Twitter avatar 7NewsSydney 7 News Sydney Christchurch Terror: A 17-year-old boy was arrested after allegedly throwing an egg at Senator @fraser_anning at a speaking event at Moorabbin in Melbourne today. The teenager has since been released pending further inquiries. #auspol #7News https://t.co/5AkuaiEhKO

Anning schreef na de aanslag in Nieuw-Zeeland vrijdag op Twitter: “twijfelt er nog iemand aan de relatie tussen immigratie en geweld?”. In een toelichting zei hij: “De echte oorzaak van het bloedvergieten in Nieuw-Zeeland vandaag is het immigratieprogramma waarmee moslimfanatici naar Nieuw-Zeeland konden migreren”. Deze slachtofferbeschuldiging leverde hem veel kritiek op.

Veel mensen scharen zich online achter eiergooier Connolly. Dit weekend ging hij viral onder de naam geuzennaam Egg boy. Zo zijn er allerlei memes van het incident en de jongen gemaakt. Ook is er een crowdfundingscampagne gestart voor de juridische kosten voor Connolly en voor “meer eieren”. Binnen één dag is meer dan 30.000 euro opgehaald.

De 17-jarige Will Connolly werd na zijn eieraanval tegen de grond gedrukt. Foto David Crosling/EPA