Veto Trump tegen besluit van de Senaat

Grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag voor het eerst gebruikgemaakt van zijn vetorecht, om toch over het geld te kunnen beschikken voor de bouw van een ‘muur’ aan de Amerikaanse zuidgrens. Hij had dit donderdag al aangekondigd nadat hij een symbolische nederlaag leed in de Senaat.

Een meerderheid van de senatoren, onder wie twaalf Republikeinen, stemde tegen de beslissing van Trump om de noodtoestand te gebruiken voor de bouw van de grensmuur bij Mexico. Ze vinden dat de president zijn bevoegdheden misbruikt.

Door het inzetten van zijn veto voorkomt Trump dat de noodtoestand aan de zuidelijke grens wordt teruggedraaid. De Senaat kan zijn veto nog wegstemmen, maar dat vereist wel een tweederde meerderheid. Het is niet de verwachting dat zoveel partijgenoten zich tegen Trump keren. De Republikeinen hebben 51 van de 100 zetels in de Senaat.

Via de noodtoestand kan Trump buiten het Congres om extra geld van de begroting van defensie vrijmaken voor de bouw van de grensmuur. Hij wil bovenop de in de begroting gereserveerde 1,375 miljard dollar nog 6,7 miljard dollar uittrekken voor de muur. De bouw van de muur was een van Trumps belangrijkste verkiezingsbeloften.

„Het Congres heeft de vrijheid om zo’n resolutie aan te nemen”, zei Trump, die daarbij geflankeerd werd door enkele ouders van kinderen die werden vermoord door mensen die illegaal in de VS verbleven. „Maar ik heb de plicht daartegen een veto uit te spreken.”

De Democraten en een aantal milieuorganisaties zijn naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat het uitroepen van de noodtoestand in dit geval in strijd is met de wet. (Reuters, AP)