Schutter Nieuw-Zeeland voorgeleid

Het proces tegen de hoofdverdachte van de aanslag op de twee moskeeën in Nieuw-Zeeland begint op 5 april. Daarnaast kondigde Nieuw-Zeeland een verbod op semi-automatische wapens aan.

Politie zoekt naar bewijsmateriaal in de omgeving van de Masjid Al Noor moskee in Christchurch.
Politie zoekt naar bewijsmateriaal in de omgeving van de Masjid Al Noor moskee in Christchurch. Foto Mark Baker/AP Photo

De hoofdverdachte van de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch werd op zaterdagmorgen lokale tijd voorgeleid. Hij stond maar enkele minuten voor de rechter. Daar heeft hij te horen gekregen dat zijn proces op 5 april begint en dat hij tot die tijd in voorarrest zal blijven.

Lees ook: Bezeten door de angst voor ‘omvolking’

Momenteel ligt er één aanklacht voor moord tegen de Australiër Brenton Tarrant (28), maar volgens de rechter is het waarschijnlijk dat er nog meer aanklachten zullen volgen. De extreemrechtse schutter wordt ervan verdacht 49 mensen gedood te hebben tijdens de aanslag, die hij live via sociale media uitzond. In de rechtbank zou de verdachte volgens lokale media een grijns op zijn gezicht gehad hebben.

De schutter heeft tijdens zijn daad ook 48 mensen verwond. Daarvan zijn er intussen zeven uit het ziekenhuis ontslagen, maar verkeren er nog twaalf in kritieke toestand. Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zijn de slachtoffers van de terreurdaad mensen met verschillende nationaliteiten. In ieder geval zeven van de doden of gewonden kwamen uit Bangladesh, twee uit Jordanië, drie uit Turkije en vier uit Pakistan.

Semi-automatische wapens verboden

De Nieuw-Zeelandse politie meldde zaterdagochtend lokale tijd ook dat er een 18-jarige man is aangeklaagd voor het opstoken van raciale haat en dat een ‘aanzienlijk aantal’ mensen onderzocht wordt in verband met posts op sociale media.

Ook werd bekendgemaakt, door de Nieuw-Zeelandse minister van Justitie, dat het land semi-automatische wapens zal verbieden. Premier Jacinda Ardern had al eerder laten weten dat er maatregelen zouden worden genomen omtrent wapenbezit.

Onderzoek

In eerste instantie werden er vier mensen aangehouden na de aanslag. Eén daarvan was niet betrokken, van de overige twee is het nog onbekend of zij betrokken waren en wat hun rol dan was. De politie heeft op zaterdag verklaard dat Tarrant vermoedelijk verantwoordelijk is voor de aanvallen op beide moskeeën. Ook zou de schutter zijn daad nog hebben willen voortzetten toen hij werd aangehouden.

De familie van Tarrant heeft aangegeven mee te willen werken aan het onderzoek, meldt de Australische politie. Het is de vraag of dat iets oplevert, aangezien de schutter al vier jaar niet meer in Australië woonde en er maar weinig tijd heeft doorgebracht.

Yiannopoulos mag niet op tour in Australië

Voor zijn daad plaatste de schutter een manifest op het internet, waarin hij zijn zorg uitsprak dat witte mensen in de minderheid zullen raken in westerse landen vanwege migratie. Zaterdag werd bekend dat Breitbart-redacteur Milo Yiannopoulos niet welkom is in Australië. De conservatieve blogger zou daar op toer gaan, maar dat gaat volgens persbureau Reuters niet door vanwege zijn reactie op de schietpartij.

Op Facebook schreef Yiannopoulos dat “het gezag voorstander is van extreem-links en barbaarse, door religie geïnspireerde culturen”. Het is onduidelijk of de toer niet door mag gaan vanwege specifiek deze uitspraak. Minister David Coleman van Immigratie noemde de recente uitspraken van Yiannopoulos een “walgelijke vorm van haatzaaien en verdeeldheid zaaien”.