Onderzoek naar mysterieuze dood getuige ‘bunga-bungafeesten’

Imane Fadil was een belangrijke getuige in de zaak tegen oud-premier Silvio Berlusconi, die de omstreden seksfeestjes zou hebben georganiseerd.

Imane Fadil in 2013, nadat ze de rechtbank heeft verlaten. Op 1 maart overleed de Marokkaanse in een ziekenhuis in Milaan, waar ze was opgenomen met vergiftigingsverschijnselen.
Imane Fadil in 2013, nadat ze de rechtbank heeft verlaten. Op 1 maart overleed de Marokkaanse in een ziekenhuis in Milaan, waar ze was opgenomen met vergiftigingsverschijnselen. Foto Luca Bruno/AP

De Italiaanse justitie is een onderzoek gestart naar het overlijden van Imane Fadil, een voormalig model en belangrijke getuige in een rechtszaak tegen Silvio Berlusconi. De Italiaanse oud-premier werd er in 2012 van beschuldigd betaalde seks met een minderjarige te hebben gehad. Dit zou hebben plaatsgevonden op zogenaamde ‘bunga-bungafeestjes’ die hij organiseerde.

Op 29 januari dit jaar werd de van oorsprong Marokkaanse Fadil opgenomen in een ziekenhuis in de buurt van Milaan, met symptomen die zouden kunnen wijzen op een tumor, of op vergiftiging. Al snel werd een tumor uitgesloten, maar een hele reeks testen bracht geen duidelijkheid terwijl haar gezondheid snel achteruitging. Op 1 maart is ze overleden. Het ziekenhuis zegt toen justitie op de hoogte te hebben gesteld, het openbaar ministerie in Milaan verklaart pas een paar dagen later door haar advocaat op de hoogte te zijn gesteld.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA is een van de hypotheses dat er een mix van radioactieve stoffen in Fadils bloed zat. Het gespecialiseerde instituut in Pavia dat haar bloed heeft onderzocht, zegt geen radioactiviteit te kunnen meten.

Zwijggeld

In 2012 zei Fadil tegen verslaggevers dat ze voor haar veiligheid vreesde. Er was haar naar eigen zeggen zwijggeld aangeboden. Maar zwijgen deed ze niet. In de rechtszaal verklaarde ze hoe danseressen als nonnen verkleed gingen en later uit de kleren gingen. Ook zou Berlusconi daar seks gehad hebben met een minderjarige.

Lees ook dit profiel van Silvio Berlusconi

Berlusconi werd aanvankelijk veroordeeld, maar in 2015 door de hoogste Italiaanse rechter alsnog vrijgesproken. Er loopt nog een rechtszaak tegen de mediatycoon, omdat hij zou hebben geprobeerd getuigen te beïnvloeden met zwijggeld. In een reactie op het overlijden zei Berlusconi dat het “altijd vreselijk is als een jong iemand overlijdt”. Hij zei Fadil nooit ontmoet te hebben.
(Dit artikel is op 17 maart om 17 uur aangepast om enkele details toe te voegen en de datum van overlijden van Fadil te corrigeren)