Geen ‘Balkenende-scenario’

VVD’ers: Rutte moet binnenkort plaatsmaken

Het tijdperk-Rutte loopt op zijn einde. Dat vindt ruim tweederde van de 169 lokale VVD’ers die NRC de afgelopen weken heeft geïnterviewd. Mark Rutte is negen jaar premier en sinds 2006 partijleider van de VVD. Veel lokale liberalen waarschuwen dat zijn houdbaarheidsdatum in zicht komt. Er bestaat grote angst voor het ‘Balkenende-scenario’. De vorige premier, CDA’er Jan-Peter Balkenende, ging achteraf bezien één termijn te lang door en bij de verkiezingen werd zijn partij gehalveerd. Als opvolger van Rutte wordt Klaas Dijkhoff het vaakst genoemd. Rond het Binnenhof klinkt vaak kritiek dat hij te ‘populistisch’ is. Maar van de lokale VVD’ers zijn 9 van de 10 zeer over hem te spreken. Ze vinden hem een „man van het volk” die duidelijke taal spreekt. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen benaderden NRC 283 lokale VVD’ers: gemeenteraadsleden, Statenleden, gedeputeerden, wethouders en burgemeesters. Ze werden bevraagd over het klimaat, leiderschap en de partijkoers. 169 van hen werkten mee.

Stemming in de VVD pagina 12-14