Brexitblog

Video: voorzitter Bercow ontloopt vragen over geruchtmakend Brexit-besluit

Video: voorzitter Bercow ontloopt vragen over geruchtmakend Brexit-besluit

Een dag nadat hij op verrassende wijze een streep zette door een derde stemming over premier Mays huidige Brexit-deal, heeft Lagerhuis-voorzitter John Bercow op straat te maken gekregen met een vasthoudende BBC-verslaggever.

Bercow besloot maandag de stemming over het dit jaar al twee keer weggestemde akkoord te dwarsbomen. Een voorstel dat al is verworpen hoeft niet opnieuw ter stemming te komen, aldus de voorzitter. Hij onderbouwde zijn beslissing met een parlementair precedent uit 1604. May mag haar deal pas weer voorleggen als het inhoudelijk is aangepast.

Op de BBC-video is te zien dat de verslaggever Bercow vraagt zijn besluit toe te lichten, terwijl de speaker onderweg is naar zijn werk in het parlementsgebouw. Probeerde Bercow gisteren de Brexit uit te stellen? En waarom stofte hij eigenlijk dat eeuwenoude precedent af?

'Indrukwekkende muts'

Bercow probeert op allerlei manieren om de vragen heen te praten. Door complimenten uit te delen bijvoorbeeld: "Wat een indrukwekkende pomponmuts heb je op. Of nou ja, geen pomponmuts, maar toch zeker een soort muts." Als dat allemaal niet werkt, besluit Bercow er maar het zwijgen toe te doen en stoïcijns naar de ingang van het parlement toe te lopen. "Ik wens u een goede dag", zegt hij voor hij achter de toegangspoort verdwijnt.

Order, order!
Speaker John Bercow talks coffee and bobble hats after he's asked about yesterday's dramatic Brexit decision.https://t.co/T8OO2sbX3S pic.twitter.com/obEj7MJNmU

— BBC Politics (@BBCPolitics) 19 maart 2019

Dat May haar deal niet zonder meer opnieuw ter stemming mag brengen, gooide haar plannen flink in de war. Zij had gehoopt dat onder druk van de naderende uittredingsdatum, 29 maart, zich alsnog een meerderheid voor haar akkoord zou vormen, bestaande uit Brexiteers die haar deal uiteindelijk zouden verkiezen boven uitstel van de Brexit. Een hoge adviseur van de regering sprak maandag van een "staatkundige crisis".

Lees ook: May op de valreep gedwongen strategie te wijzingen: chaos dreigt

Speaker: May kan haar deal niet zomaar opnieuw voorleggen

De voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, heeft de regering van Theresa May gewaarschuwd dat zij niet zomaar voor de derde keer de Brexit-deal kan voorleggen aan het parlement. Volgens Bercow moet het voorstel inhoudelijk wezenlijk verschillen van de deal die vorige week voorlag. Die stemming werd door premier Theresa May met 149 stemmen verschil verloren.

May had na het verlies aangegeven dat ze haar voorstel wellicht nog een keer ter stemming zou brengen, omdat ze graag met een goedgekeurde deal naar de EU-top van donderdag 21 maart wil. In dat scenario verzoekt ze vervolgens om een kort uitstel, tot uiterlijk 30 juni, om de benodigde wetgeving te regelen. De overige 27 EU-landen moeten unaniem instemmen met dat uitstel en dat gaat makkelijker met een goedgekeurd akkoord op zak.

Na de waarschuwing van Bercow wordt het voor May waarschijnlijk onmogelijk om nog voor de EU-top een stemming te regelen. Ze moet dan zonder goedgekeurde deal naar Brussel en daar extra wijzigingen regelen waar de EU mee kan leven. Daar kan ze vervolgens mee terug naar het Lagerhuis om alsnog een derde stemming over haar voorstel te houden.

Of er, zelfs na eventuele extra toezeggingen uit Brussel, een meerderheid is voor de Brexitdeal, is zeer de vraag. De regering moet minimaal 75 parlementariërs van gedoogpartner DUP, Labour en Brexiteers uit de eigen fractie overtuigen.

Sinds Brexitreferendum meer Britten naar Nederland

Sinds het referendum over de Brexit in 2016 emigreren meer Britten naar Nederland dan in de jaren ervoor. Omgekeerd trokken minder Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Vorig jaar vestigden 5,8 duizend Britten zich in Nederland. Vergeleken met drie jaar eerder, in 2015, is dat een toename van 40 procent. In diezelfde periode nam het aantal Nederlanders dat naar het VK emigreerden juist met 30 procent af. In 2018 vestigden ongeveer drieduizend Nederlanders zich in het VK.

Lees ook: Brexit kan opnieuw een Europees probleem worden

Ook kwamen er vorig jaar relatief gezien iets meer Nederlanders vanuit het VK terug vergeleken met drie jaar eerder. Het aantal steeg met 17 procent. Per saldo vertrekken er nog altijd meer Nederlanders naar het VK dan dat er terugkeren. Maar het verschil wordt wel steeds kleiner, ziet het CBS.

Ook blijken sinds een aantal jaren meer Britten zich 'omdopen' tot Nederlander. Uit cijfers van de IND uit februari bleek dat meer Britten vorig jaar een Nederlands paspoort aanvroegen dan in de jaren ervoor. In 2015 werden 162 Britten genaturaliseerd, in 2016 waren dat er 626. Weer een jaar later verdubbelde dat aantal naar 1.253. De cijfers over 2018 zijn nog niet bekend.

Conservatieven polsen leden over Europese verkiezingen

De Britse Conservatieve Partij heeft afgelopen week achter de schermen bij haar leden gepolst of zij zich kandidaat willen stellen voor de Europese verkiezingen in mei. Dat berichtte The Guardian zaterdag. Het Verenigd Koninkrijk zou oorspronkelijk de Europese Unie eind maart al verlaten, voor de verkiezingen dus. Afgelopen week ging het Britse Lagerhuis echter akkoord met uitstel van de Brexit. Maar door het uitstel zal het VK wellicht toch nog mee moeten doen aan de verkiezingen.

Lees ook: Brexit kan opnieuw een Europees probleem worden

De partijleider van de Tories in het Europees Parlement, Ashley Fox, zou de parlementsleden afgelopen week hebben benaderd via Whatsapp. Volgens The Guardian zou hij hebben laten weten dat hij hoopt dat May haar deal komende week alsnog door het parlement krijgt. De partij moet er sowieso rekening mee houden dat het alsnog kandidaten voor de Europese verkiezingen moet leveren, schrijft de krant. "We moeten er klaar voor zijn, in het geval we toch aan de verkiezingen deelnemen", aldus Fox. Het akkoord van May werd twee keer eerder door het Lagerhuis verworpen.

Dat de Britten plotseling toch nog mee moeten doen aan de verkiezingen is niet het enige denkbare scenario. Volgens The Guardian gaan er stemmen op die hopen dat het VK afziet van deelname, of eventueel later met terugwerkende kracht stemt, zodra er meer duidelijk is over de toekomst van het VK binnen de Unie. Voorzitter van de Commissie Jean-Claude Juncker zou aan 'EU-president' Donald Tusk hebben geschreven dat het VK juridisch verplicht is aan de verkiezingen deel te nemen, als zij ten tijde van de stembusgang nog EU-lid zijn.

Welkom in een nieuw Brexitblog

Afgelopen week stemde het Britse Lagerhuis in met een regeringsvoorstel om de Brexit uit te stellen. Premier Theresa May moet daarvoor toestemming in Brussel vragen, maar voor ze dat kan doen gaat haar akkoord komende week nogmaals langs het Lagerhuis. Lukt het haar om de deal dit keer wel door het parlement te loodsen, dan zal May in Brussel om een verlenging van drie maanden vragen. In dit blog houden we de laatste ontwikkelingen rondom de Brexit bij.

Het vorige blog leest u hier terug.