Vier mensen met slagwapens aangehouden op en rondom Urk

Het gaat om twee mannen die onderweg waren naar het dorp en twee jongens uit Urk. Bij de toegangswegen hield de politie mensen tegen die zonder goede reden naar dorp wilden.

Uit voorzorg houdt de politie al de hele week extra toezicht op de toegangswegen naar Urk.
Uit voorzorg houdt de politie al de hele week extra toezicht op de toegangswegen naar Urk. Foto via ANP

Op en rondom Urk zijn vrijdagavond vier mensen met slagwapens gearresteerd. Dat meldt de politie Flevoland op Twitter. Het gaat om twee minderjarige jongens uit het dorp en twee mannen die langs de A6 zijn aangehouden.

De politie had de toegangswegen naar Urk afgesloten en voerde controles uit om mogelijke rellen te voorkomen. Mensen die geen goede reden konden geven om naar het dorp te rijden, mochten niet door. Dit gebeurde uiteindelijk bij 35 voertuigen die onderweg waren richting Urk.

Het dorp staat sinds maandagavond in de landelijke aandacht. Toen verzamelden zich tientallen jongeren bij de woning van een 18-jarige dorpsgenoot van Marokkaanse afkomst, Soufyan. Een aantal van de jongeren zou ook met stenen gegooid hebben. Daarbij werden er racistische leuzen geroepen en drongen een aantal belagers het huis van de jongen binnen. Hierbij raakten Soufyan en zijn moeder gewond. Ze hebben aangifte gedaan tegen de groep.

Radiocolumn

Het incident zorgde voor veel commotie. Een radiocolumn van schrijver Elfie Tromp, waarin ze zich fel uitsprak tegen de Urkers leidde ertoe dat mensen aangifte tegen haar probeerde te doen van discriminatie. Het Openbaar Ministerie kondigt vrijdagavond aan te gaan onderzoeken of de tekst die Tromp uitsprak inderdaad strafbaar is.

Lees ook: In de Urkse appgroep sloeg de vlam in de pan