Symbolische reprimande

Senaat wijst Trump terecht om noodtoestand aan grens

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag tegen de noodtoestand aan de zuidgrens met Mexico gestemd waarmee president Trump geld wil vrijmaken voor zijn ‘muur’. Het gaat om een grotendeels symbolische reprimande, omdat Trump het aangenomen voorstel met een veto kan overtroeven, zoals hij al aankondigde in een korte reactie op Twitter: „VETO”. Het zou wel voor het eerst in zijn presidentschap zijn als hij dit machtsmiddel inzet.

De uitslag in de Senaat wordt gezien als een tik op de vingers voor Trump, omdat ook een dozijn Republikeinse partijgenoten zich tegen hem keerde. De Republikeinen hebben in de Senaat een meerderheid van 54 zetels. Maar donderdag werd het door de Democratische oppositie in het Huis ingediende voorstel met ruime steun (59 om 41 stemmen) aangenomen.

Veel dissidente Republikeinen steunden het voorstel niet zozeer uit kritiek op de grensmuur, maar uit bezorgdheid dat Trump de bevoegdheden van de uitvoerende macht te ver oprekt en zo een gevaarlijk precedent schept.

Voorafgaand aan de stemming noemde Trump deze op Twitter „een stemming voor Nancy Pelosi, Misdaad en de Open Grenzen Democraten”. Pelosi is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, waar haar Democraten sinds januari dit jaar weer een meerderheid hebben.

Trump ruziet sinds eind 2018 met de oppositie om extra geld voor meer hekwerken aan de grens om zijn verkiezingsbelofte in te lossen. Dit begrotingsconflict leidde al tot een gedeeltelijke sluiting van de overheid. Deze ‘shutdown’ moest Trump na 35 dagen beëindigen, waarna hij met de noodtoestand kwam om alsnog de benodigde miljarden vrij te spelen.