Slowakije

‘Zakenman gaf opdracht tot moord op journalist Kuciak’

Een Slowaakse zakenman is vorige week vrijdag aangeklaagd voor opdracht geven tot de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak. Dat maakte het Slowaakse OM donderdag bekend. De zakenman zat sinds juni vorig jaar vast op verdenking van fraude.

Zakenman Marian Kočner houdt zich bezig met risicovolle investeringen en vastgoedspeculaties. Zijn naam kwam veelvuldig terug in Kuciaks artikelen over corruptie. De zakenman zou de journalist een aantal maanden voor zijn dood bedreigd hebben, meldde een Slowaaks dagblad destijds.

De 27-jarige Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova zijn in februari vorig jaar om het leven gebracht in hun huis in het dorp Vel’ka Maca. De Slowaakse politie kwam in oktober op het spoor van de vermoedelijke moordenaars, de opdrachtgever bleef nog onbekend.

Kuciak deed onderzoek naar de rol van de Slowaakse elite in maffianetwerken en corruptiezaken. Zijn dood leidde in Slowakije tot de grootste straatprotesten sinds het einde van het communistische bewind in 1989. De moord en het daaropvolgende oproer leidden tot het vertrek van de sociaal-democratische premier Robert Fico, twee kabinetsleden en de nationale politiechef.