In beeld

Scholieren wereldwijd de straat op voor het klimaat

Deze vrijdag demonstreren in alle delen van de wereld scholieren en studenten voor meer aandacht voor het klimaat. De oorsprong van de demonstraties ligt in Zweden, waar de 16-jarige Greta Thunberg als eerste scholier ging spijbelen om te laten zien dat ook mensen van haar leeftijd zich zorgen maken over klimaatverandering. Inmiddels is Thunberg genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en gaan haar leeftijdsgenoten in allerlei wereldsteden de straat op. Van Parijs tot Sydney, van Manilla tot Athene.

De 16-jarige Zweedse activiste Greta Thunberg neemt vanzelfsprekend deel aan de klimaatdemonstratie in Stockholm. Thunberg is uitgegroeid tot het gezicht van de scholierenprotesten tegen klimaatverandering. Een columniste van de krant Expressen noemde haar "de Zweedse Malala", de Pakistaanse kinderrechtenactiviste. Volgens Time Magazine is Thunberg een van de invloedrijkste tieners van 2018.
Foto Pontus Lundahl/TT News Agency/Reuters
In Zuid-Afrika doen veel jonge kinderen mee met de klimaatprotesten. Vrijdag gaan zij de straat op om zich uit te spreken tegen regeringen die hen hun "toekomst ontnemen".
Foto Mike Hutchings/Reuters
Ook in Barcelona gaan scholieren de straat op. Op hun borden worden Spaans- en Engelstalige teksten gecombineerd.
Foto Luis Gene/AFP
Demonstranten in de Britse stad Brighton benadrukken dat er geen "planeet B" bestaat.
Foto Peter Nicholls/Reuters
In Brighton doen demonstranten van alle leeftijden mee.
Foto Peter Nicholls/Reuters
"Unsere zukunft steht auf dem Spiel", staat op een van de protestborden van deze jonge, Duitse demonstranten. Vrijdag marcheerden zij langs het Rijksdaggebouw.
Foto Tobias Schwarz/AFP
Ook in Zwitserland zijn duizenden scholieren de straat op gegaan. Hier lopen zij in een stoet door de stad Lausanne.
Foto Jean Christophe/EPA
In India heeft een kunstenaar een enorme installatie gebouwd van plastic afval. De 'Toxic Chamber' is een protest tegen overconsumptie en overtollig gebruik van plastic.
Foto Adnan Abidi/Reuters
Dit tienjarige meisje uit Hong Kong zag de orkanen in haar thuisland de laatste jaren verergeren. Het is een van de redenen voor jonge inwoners van Hong Kong om vrijdag de straat op te gaan.
Foto Vivek Prakash/AFP
"Il n'y a pas de planète B." De leus heeft zich inmiddels over de hele wereld, en dus in verschillende talen, verspreid. Dit is in de Franse stad Nice.
Foto Eric Gaillard/Reuters
Deze Portugese scholier draagt een grappig maar confronterend protestbord. In de voorjaarszon vult de jongen samen met talloze leeftijdsgenoten de straten van Lissabon.
Foto Rafael Marchante/Rueters
Deze 20-jarige student, Aina Koide, is een van de organisatoren van het klimaatprotest in Tokio. In de Japanse stad gaan scholieren en studenten samen de straten op om aandacht te vragen voor het klimaat.
Foto Behrouz Mehri/ AFP
Het klimaatprotest heeft ook de Filippijnen bereikt. Deze jonge demonstranten sloten zich vrijdag aan bij een demonstratie in de hoofdstad Manilla.
Foto Aaron Favila/AP
Deze Cyprioot spreekt zich uit tegen het gebruik van fossiele brandstoffen.
Foto Katia Christodou/EPA
Ook de straten van Athene zijn gevuld met studenten en scholieren.
Foto Louisa Gouliamaki/AFP
In Amsterdam waren donderdag al duizenden "klimaatspijbelaars" op de been. Het was de tweede klimaatmars van Youth4Climate in Nederland.
Foto Rob van Dullemen