Opnieuw protesteren duizenden Algerijnen tegen president Bouteflika

Elf politieagenten raakten gewond, dat meldt de Algerijnse politie volgens persbureau Reuters.

Algerijnen protesteren in de hoofdstad tegen president Abdelaziz Bouteflika en de politieke elite die sinds de jaren vijftig het land regeren.
Algerijnen protesteren in de hoofdstad tegen president Abdelaziz Bouteflika en de politieke elite die sinds de jaren vijftig het land regeren. Foto Mohamed Messara/EPA

Honderdduizenden Algerijnen hebben zich vrijdag verzameld in hoofdstad Algiers en andere steden voor nieuwe protesten tegen het bewind van de zittende president Abdelaziz Bouteflika (82). Rond 22.00 uur meldt de politie dat er 75 demonstranten zijn gearresteerd en 11 politieagenten lichtgewond zijn geraakt. De politie en andere veiligheidsdiensten zijn massaal uitgerukt. Dat meldt persbureau Reuters.

“Bouteflika en zijn mannen moeten zo snel mogelijk weg”, zei een van de demonstranten tegen persbureau Reuters. De president is sinds 1999 aan de macht. Toen Bouteflika zich enkele weken geleden kandidaat stelde voor een vijfde termijn, braken grote protesten uit. Maandag zag hij af van zijn herverkiezing. Ook stelde hij de verkiezingen van 18 april uit, zodat er een nieuwe grondwet kan worden opgesteld. Het volk mag zich hierover in een referendum uitspreken.

Het is nog duidelijk wanneer Bouteflika gaat aftreden. Zijn vierde termijn loopt tot eind april. Mogelijk blijft hij wegens het uitstel van de verkiezingen langer aan.

Dinsdag vonden ook al demonstraties plaats. Ook werd er gestaakt. De protesterende Algerijnen pleiten voor politieke vernieuwingen, omdat de huidige elite al sinds de jaren vijftig de macht heeft en vernieuwingen tegenhoudt.

Lees ook een interview met Samir Yahiaoui, een van de oprichters van de in 2014 begonnen Algerijnse burgerbeweging Ibtykar: “De Algerijnse Lente zal een échte lente zijn, bloeiend”

‘Verleden tijd’

Ook binnen Bouteflika’s eigen FLN (Front de Liberation Nationale) lijken sommige partijgenoten om zijn vertrek te vragen. Een prominente partijgenoot van Bouteflika zei de demonstranten te steunen en noemde hem donderdag tijdens een tv-interview “verleden tijd”. De FLN beloofde de Algerijnen afgelopen weken al met politieke vernieuwingen te komen, in de hoop de rust in het land te bewaren.

De nieuwe premier Noureddine Bedoui, die afgelopen maandag aantrad, liet donderdag weten een voorlopige technocratische regering te vormen en vroeg daarbij om samenwerking met de oppositie.

Volgens veel Algerijnen is Bouteflika’s gezondheid te zwak voor het presidentschap. Hij verbleef onlangs twee weken in een Zwitsers ziekenhuis voor “medische onderzoeken”. In 2013 werd hij door een beroerte getroffen en sindsdien is hij zelden in het openbaar te zien.