Nu flirten GroenLinks en kabinet zelfs openlijk met elkaar

Klaver flirt met het kabinet, en de coalitie glundert terug. We tellen de klimaatmaatregelen uit het akkoord. De Britten weten Rutte toch nog te ergeren met hun ‘gejengel’. Libië krijgt een onvoldoende van staatssecretaris Harbers. En NRC-redacteuren doken in de integriteit van de waterschappen (en wat ze vonden zal je verbazen).

Klaver flirt met het kabinet, en de coalitie glundert terug. We tellen de klimaatmaatregelen uit het akkoord. De Britten weten Rutte toch nog te ergeren met hun ‘gejengel’. Libië krijgt een onvoldoende van staatssecretaris Harbers. En NRC-redacteuren doken in de integriteit van de waterschappen (en wat ze vonden zal je verbazen).

JESSE OP SCHOOT: Het klimaatdebat, dat een dag eerder nog ver weg had geleken, kwam er toch. Het werd een thuiswedstrijd voor Jesse Klaver. GroenLinks staat op flinke winst en kan straks een doorslaggevende rol spelen in de Eerste Kamer. De dag na de nieuwe klimaatplannen wilde Klaver van de coalitie weten of de rem niet al eerder op de energiebelasting kan worden gezet, en aan welke vervuilers de CO2-heffing, die het kabinet nu alsnog omarmd heeft, zal worden opgelegd. De coalitiepartijen, op een weifelende Sybrand Buma (CDA) na, zagen het welwillend aan. Niet iedereen was enthousiast. Dit waren niet de vragen van een oppositiepoliticus, meenden andere oppositiepartijen, maar van een solliciterend gedoger. PVV-leider Geert Wilders vreesde voor een kabinet met “Jesse op schoot”.

Jesse op schoot II: Niet alle leiders in de oppositie zaten het debat uit. Lodewijk Asscher (PvdA) en Thierry Baudet (FvD) zouden ‘s avonds eigenlijk aanschuiven bij Pauw en Jinek. Maar toen was daar, mede op hun verzoek, ineens het klimaatdebat. Asscher bleef in Den Haag, tot lof van zijn collega’s, terwijl Baudet toch afreisde naar de televisiestudio in Veghel.

600/303/128: Een terugkerende vraag in de cijferzee van de planbureaus is hoeveel maatregelen en plannen nu precies in het klimaatakkoord staan, en hoeveel daarvan zijn doorgerekend. Volgens oppositiepolitici, zoals FvD-leider Baudet, keken de planbureaus slechts naar minder dan een kwart van de 600 maatregelen uit het akkoord en ontbreken daardoor nog veel kosten. De NOS maakte de optelsom en concludeert: het aantal maatregelen is niet 600 maar 303. Daarvan zijn er 128 nagerekend door het CPB, dat keek naar de kosten, en 210 door het PBL, dat zich concentreerde op de uitstoot. En de andere maatregelen? Die zijn óf te vaag óf ze hebben simpelweg geen effect op kosten of uitstoot.

BREXITDEAL: Gaat het over Brexit, dan is premier Rutte beheerst en diplomatiek. De keuze is aan de Britten, hoor je hem zeggen, hoe zeer hij hun vertrek ook betreurt. Toen het Lagerhuis gisteren voor uitstel van de Brexit stemde, klonk diezelfde Rutte minder beheerst. “Wat heeft het voor zin om nog maanden door te blijven jengelen met elkaar, terwijl je nu al twee jaar in dat cirkeltje ronddraait”, vertelde hij de NOS. Voor nieuwe onderhandelingen voelt hij niets. “De Britse politiek moet nu hom of kuit geven”, concludeerde de premier. Tja, probeer dat voor een Brits publiek maar eens te vertalen.

MIGRANTENDEAL: Mark Harbers, staatssecretaris voor migratiezaken (VVD), was in Tripoli. Daar kreeg hij de barre detentiecentra te zien waar veel migranten vastzitten die Europa niet gehaald hebben. NRC-redacteur Floor Boon, die meereisde met de staatssecretaris, zag een geruïneerde stad en een rafelig beleid. De Libische kustwacht haalt immers de migranten van zee met behulp van Europees geld, waarna ze in de detentiecentra belanden. De staatssecretaris benadrukt de goede kanten van het EU-beleid. “Ik maak me geen illusies dat ik alles te zien heb gekregen”, zei hij na afloop. “Maar van wat ik zag? Een vijfje.”

NATTIGHEID: Bij de vorige verkiezingen konden we nog genieten van een rampenfilm geproduceerd door een waterschap, begeleid door een heuse ‘guerrilla-campagne’. Nu lijkt de tijd aangebroken voor een politieke thriller. De afgelopen vier jaar telden de waterschappen namelijk tientallen integriteitsschendingen, blijkt uit onderzoek van NRC, relatief meer dan provincies en gemeenten. Hoe dat kan? Allereerst werkt het waterschapspersoneel vaker in het veld dan op kantoor: daar is de kans op akkefietjes groter. Bovendien zit het waterschap dichter op de agrarische sector, waar vaker ‘voor wat hoort wat’ geldt.

HAGA-SOAP: Iedereen is boos, behalve Denk. Zo laat de reactie van de Tweede Kamer op de vermeende terroristische banden van het Cornelius Haga Lyceum zich samenvatten. In de nieuwste episode rond de islamitische school in Amsterdam bleek gisteren dat onderzoekers van de Onderwijsinspectie vorige week bij een schoolbezoek bedreigd zijn met “mogelijke ordeverstoringen”. Maar de vrijheid van onderwijs zit sluiting in de weg. Zelfs de SGP, voorvechter van de onderwijsvrijheid, is daar boos over, bleek gisteravond in een Kamerdebat.

WAT WIJ LEZEN:
Wel Wopke, geen Stef: Het ministerie van Buitenlandse Zaken was de opvallende afwezige in het Nederlandse regeringsoverleg dat leidde tot de aankoop van aandelen in Air France-KLM, schrijft Ko Colijn in Vrij Nederland. Een teken aan de wand: BuZa wordt steeds minder betrokken bij economische diplomatie.

Op de barricaden: Na de klimaatmars (zondag) en de klimaatspijbelaars (gisteren) is het vandaag de beurt aan het onderwijs, volgende week gaan de vakbonden de straat op voor hun pensioenen. Het straatprotest, schrijft de Volkskrant, is terug van weggeweest.

Provinciepolitiek: Trouw schrijft over het Groningse gasdossier, een mooi inkijkje (via Blendle) in wat de provinciale politiek nu echt kan betekenen.

WAT WIJ VOLGEN: Dit weekend wordt volop campagne gevoerd, van Den Helder (FvD) tot Maastricht (D66). Wij volgen de partijen en hun leiders op de voet en doen verslag van wat we zien: je leest er alles over in het campagneblog.

QUOTE VAN DE DAG:

“Helaas ben ik dan geen voorzitter meer, maar daar zou ik rücksichtslos “nee” tegen zeggen. Dit gaat dus niet gebeuren!”

Scheidend senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol ziet op tegen een toekomst waarin Denk ook in de Eerste Kamer filmpjes voor de eigen achterban opneemt, vertelt ze in podcast Betrouwbare Bronnen.