‘Ik test vaak of ik optimaal werk, geen stress heb’

Spitsuur Tom Reckman (29) is eigenaar van een bedrijf dat bijles aan studenten geeft. Hij plant zijn leven zo optimaal mogelijk. „Ik zet zelfs een eetwekker. Ik weet dat je je veel fitter voelt als je heel gestructureerd eet.”

Tom: „Ik ben voor 100 procent een gelukkig mens. Op het persoonlijke vlak heb ik geen doelen. Ik heb alleen mijn zakelijke toekomst uitgestippeld en dan groei ik persoonlijk wel mee.”
Tom: „Ik ben voor 100 procent een gelukkig mens. Op het persoonlijke vlak heb ik geen doelen. Ik heb alleen mijn zakelijke toekomst uitgestippeld en dan groei ik persoonlijk wel mee.”

Tom: „De grens tussen wel en niet werken is vaag bij mij. Eigenlijk werk ik altijd: van half negen ’s ochtends tot half negen ’s avonds op kantoor, daarna zet ik thuis de laptop weer aan. Ik zie werk als mijn hobby, ik vind mijn bedrijf gewoon erg leuk. Doordat ik erg goed op mijn fysieke en mentale stabiliteit let, raak ik niet overwerkt. Ik test vaak of ik optimaal werk, of emoties niet de overhand krijgen en of ik geen stress heb. Ik probeer bijvoorbeeld spitsuren in mijn werk te voorkomen door goed te plannen. Al houd ik wel van een beetje druk, dan sta ik op scherp en presteer ik beter. Als ik wel stress voel, dan doe ik meteen mijn laptop uit. En in uitzonderlijke gevallen zou ik drie dagen op de hei gaan zitten. Maar dat is echt het noodscenario, dat heeft zich nog nooit voorgedaan in de zesenhalf jaar dat ik mijn bedrijf leid.

„Ik leef ook heel gezond. Ik eet bijvoorbeeld heel regelmatig. Ik zet zelfs een eetwekker, omdat ik weet dat je je veel fitter voelt als je heel gestructureerd eet. Ik vermijd bijvoorbeeld de after-lunchdip door tussen de middag iets lichts te eten. En ik eet niet drie, maar vijf keer per dag. Ook om kwart over tien en kwart over drie, om glucosedippen te voorkomen. Vier tot vijf maal per week ga ik naar de sportschool. Het liefst van half vier tot half vijf, want dan is mijn concentratie op z’n laagst. Als ik dan sport, laad ik weer op en kan ik ’s avonds doorwerken. Maar ik sta echt niet om 5 uur ’s morgens op, hoor... Ik slaap zeker acht tot negen uur per nacht, heerlijk! Zo optimaal mogelijk leven zie ik als een uitdaging.”

Uit de hand gelopen

Tom: „De Pallas Athena Group is eigenlijk begonnen als bijbaan toen ik vijftien was. Ik gaf bijles aan middelbare scholieren: economie, wiskunde en management en organisatie – een soort boekhouden voor scholieren. Ik vind het leuk om mensen te helpen om beter te worden in een vak. Om ze begrip bij te brengen en ervoor te zorgen dat ze een vak leuker gaan vinden. Ook op de universiteit, waar ik bedrijfskunde studeerde, ging ik bijles geven aan vrienden en mede-studenten.

„Dat is vervolgens een beetje uit de hand gelopen: aan het einde van mijn studie was mijn bijles-activiteit een heus bedrijf geworden en inmiddels heeft Athena 2.400 freelance docenten aan universiteiten in het hele land. We zijn actief in 121 verschillende studies. Per studierichting zijn er twee studenten die werken als ‘faculteitsmanager’ en een team van circa twintig studenten geeft de bijlessen. De docenten worden intern opgeleid en worden gerecenseerd door hun bijles-studenten, zodat we weten op welk punt we een docent verder moeten trainen.

„De eerste jaren kon ik zonder investeerders, maar nu mijn bedrijf is begonnen in Duitsland, is er meer geld nodig. Het liefst wil ik van Athena een wereldwijd opererend bedrijf maken. Ik heb nu twee professionele investeerders en dat is prettig. Daarmee hebben we business-ervaring binnengehaald. Zij zijn behalve financier ook vraagbaak en coach. En het is relaxed om geen zorgen te hebben over geld.”

Feesten in Milaan en Parijs

Tom: „Ik heb een aantal jaren gewerkt als model voor kledingmerken. Daar heb ik veel contacten aan overgehouden in onder meer Milaan en Parijs. Ik heb alle kledingmerken van de Kalverstraat en de halve P.C. Hooftstraat wel gehad: van Tommy Hilfiger tot Versace. Ja, mijn leven bestaat een beetje uit extremen. Ik doe veel dingen die niet met elkaar matchen. Voor mijn bedrijf ben ik heel inhoudelijk bezig, terwijl het modellenwerk totaal níet inhoudelijk was.

„De catwalk was een soort uitstapje in mijn leven, lekker relaxed. Ik ben op veel mooie plekken geweest, Rome en Tokio bijvoorbeeld, en heb veel leuke feestjes bezocht. Ik kan moeiteloos maanden achtereen niet uitgaan, maar nog steeds ga ik twee keer per jaar naar Parijs en Milaan voor de feesten tijdens Fashion Week.

„In shows heb ik geen zin meer, dan moet je wel tien keer per dag een casting doen. Dat is superintensief. Maar van de extravagantie van die wereld – de feesten, de celebrity’s, de beste dj’s – hou ik wel. Mijn broer Lucas, die ook model is geweest, en ik komen er makkelijk binnen vanwege onze connecties. Dat is mijn ontspanning in het leven: 24/7 aan het werk, tas pakken en dan vier dagen feesten in Milaan.”

100 procent gelukkig

Tom: „Privé leef ik heel zuinig. Ik geef eigenlijk alleen geld uit aan eten, drinken en reisjes naar Parijs en Milaan. Ik woon nog steeds op mijn studentenkamer in de Amsterdamse Pijp. Het is een heel stil huis, zonder afleiding, waarin ik me goed kan concentreren.

„Mijn vakanties breng ik het liefst wandelend door in de Alpen. Dat uitzicht! Elke ochtend blader ik even in een prachtig fotoboek over de Alpen en broed ik op plannen voor een volgende reis. Ik betaal mezelf heel weinig salaris, laat zoveel mogelijk in het bedrijf zitten. Een goed banksaldo boeit me niet, ik laat liever het bedrijf groeien.

„Ik ben voor 100 procent een gelukkig mens. Op het persoonlijke vlak heb ik geen doelen. Ik heb alleen mijn zakelijke toekomst uitgestippeld en dan groei ik persoonlijk wel mee.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl