Podcast

Haagse Zaken: Dit worden de verkiezingen van de verliezers

Één ding is zeker: er zullen veel verliezers zijn na deze verkiezingen. De peilingen wijzen erop dat vooral de coalitie zetels gaat inleveren.

Wat opvalt is dat het verlies van de VVD – in tegenstelling tot coalitiegenoten D66 en CDA – lijkt mee te gaan vallen. De politieke redactie van NRC belde bijna driehonderd actieve VVD-leden in de gemeenten en provincies. Tweederde van de ondervraagden gaf aan dat de houdbaarheidsdatum van premier Mark Rutte nadert. Over Klaas Dijkhoff zijn ze juist erg enthousiast. Politiek redacteuren Barbara Rijlaarsdam, Mark Lievisse Adriaanse en Petra de Koning over de andere resultaten uit dit onderzoek en wat hen is op gevallen in de campagne tot nu toe.

Luister ook aflevering 23 van dit seizoen terug waarin we uitleggen waar je nu eigenlijk op stemt: wat doen de Provinciale Staten en de Waterschappen nu eigenlijk? Dit doen de Waterschappen en de Provinciale Staten.