Wereldwijd extra beveiliging moskeeën na aanslagen Nieuw-Zeeland

In onder meer Frankrijk, Bangladesh en Londen worden moskeeën extra beveiligd. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bezoeken vrijdag moskeeën.

In de Bengaalse hoofdstad Dhaka werd de nationale moskee vrijdag tijdens het gebed bewaakt.
In de Bengaalse hoofdstad Dhaka werd de nationale moskee vrijdag tijdens het gebed bewaakt. Foto Mohammad Ponir Hossain/Reuters

Op overheidsgebouwen in diverse Nederlandse steden wordt vrijdag de Nieuw-Zeelandse vlag halfstok gehesen na de bloedige aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland vrijdag. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bezoeken bovendien moskeeën in hun stad en de politie en lokale autoriteiten blijven alert rond de gebedshuizen.

In onder meer Frankrijk, Bangladesh en de Britse hoofdstad Londen worden moskeeën vrijdag extra beveiligd tijdens het gebed. De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg laat weten dat “lokale autoriteiten alert zijn en blijven rondom moskeeën”. Het dreigingsniveau in Nederland blijft ongewijzigd: vier op een schaal van vijf.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) zei vrijdagmiddag dat er geen extra maatregelen op landelijk niveau komen. Hij zegt “heel goed” te begrijpen dat burgemeesters van grote steden als Amsterdam en Rotterdam “voor extra zichtbare beveiliging zorgen”. In Amsterdam is de beveiliging al aangescherpt sinds eind januari.

Patrouilles

In Frankrijk wordt gepatrouilleerd rondom moskeeën, heeft minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner aangekondigd via Twitter. In Frankrijk woont het grootste aantal moslims van alle landen in West-Europa. De Franse president Emmanuel Macron heeft de aanslagen in Christchurch veroordeeld.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen omschreef de aanslagen als “hartverscheurend”. Hij heeft de inwoners van zijn stad ervan verzekerd dat de politie voorlopig “zichtbaar aanwezig” zal zijn bij moskeeën. Ook in Amerikaanse steden als Los Angeles en San Francisco is extra politiecontrole bij moskeeën.

Bij aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn vrijdag zeker 49 doden gevallen. Het is de dodelijkste schietpartij in Nieuw-Zeeland ooit

Moskeeën in Nederland

Saïd Boharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), waar bijna tachtig gebedshuizen bij zijn aangesloten, sprak tegen persbureau ANP de hoop uit dat er meer aandacht komt voor de beveiliging van moskeeën in Nederland. Boharrou: “Dit is een verschrikkelijke aanslag. We houden er altijd rekening mee dat zoiets kan gebeuren. Tijdens het gebed zullen we solidariteit betuigen.” Imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West heeft de Nederlandse autoriteiten opgeroepen tot extra beveiliging: “Deze aanslag is een aanslag op ons allemaal.”

Internationale reacties

Verschillende regeringsleiders hebben hun afschuw over de aanslagen uitgesproken. Premier Rutte liet vrijdagochtend via Twitter weten geschokt te zijn. Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Nieuw-Zeelandse collega Jacinda Ardern. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlanders betrokken waren bij de aanslagen. De Amerikaanse president Donald Trump sprak op Twitter van een “vreselijke moordpartij”: “49 mensen zijn zo zinloos gestorven, en vele anderen gewond geraakt. We zullen doen wat we kunnen voor Nieuw-Zeeland.”

De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de “gruwelijke en laffe” aanslagen in Christchurch. De vijftien leden van het belangrijkste internationale forum hielden vrijdagavond een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Twitter avatar KuwaitMissionUN Kuwait Mission to the UN 🇰🇼 #UNSC observed a moment of silence to honor & pay tribute to the victims of the terrorist attack on two mosques in #Christchurch, #NewZealand. https://t.co/4MXv7IWWa8

Een woordvoerder van de Turkse president Erdogan heeft op Twitter de “racistische en fascistoïde” aanslag veroordeeld. “Deze laffe daad laat zien hoe anti-moslimretoriek kan leiden tot moorden. De wereld moet zich uitspreken over deze islamofobe haat.” De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk schrijft op Twitter dat de aanslag niets af zal doen aan het tolerante imago van Nieuw-Zeeland, en dat het land op de solidariteit van Europa kan rekenen. Volgens de Pakistaanse premier Imran Khan laten de aanslagen zien “dat terrorisme geen religie kent”.

Ook de internationale Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) heeft verafschuwd gereageerd op de aanslagen. Volgens de OIS zijn “moslims over heel de wereld geschokt en gepijnigd”. De aanslagen moeten volgens de koepelorganisatie voor 57 islamitische landen gezien worden als “nog een aanwijzing voor de gevaren van haat, intolerantie en islamofobie”.

Het Bengaalse consulaat in Auckland, Nieuw-Zeeland, heeft vrijdag bekendgemaakt dat bij de aanslagen drie Bengalen zijn omgekomen, en vier anderen gewond raakten. In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gingen honderden mensen na afloop van het vrijdaggebed de straat op, waar ze “Allahu Akbar” riepen. “We zullen het bloedvergieten van moslims niet voor niets laten zijn”, zei een demonstrant tegen persbureau Reuters.