Aanslagen op moslims: 49 doden

Nieuw-Zeeland Vermoedelijk zat er een extreem-rechts motief achter de terreuraanvallen op twee moskeeën in Christchurch.

Een politieagent begeleidt een moskeeganger na de aanval op de Al-Noor-moskee inhet centrum van Christchurch.
Een politieagent begeleidt een moskeeganger na de aanval op de Al-Noor-moskee inhet centrum van Christchurch. Foto Mark Baker, AP

Bij aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn vrijdag ten minste 49 doden gevallen. Dat meldde de lokale politie op een persconferentie. Tientallen mensen raakten gewond, zeker twintig zijn er slecht aan toe. Niet eerder was er in Nieuw-Zeeland een aanslag van deze omvang.

Er zijn vier verdachten gearresteerd: drie mannen en een vrouw. Een van de mannen, de uit Australië afkomstige Brenton Tarrant (28), zou de schutter zijn geweest. Hij is aangeklaagd voor moord. Hij lijkt een rechts-extremistisch motief te hebben gehad. De man wordt zaterdag voorgeleid aan een rechter.

Van de andere drie arrestanten is bekend dat ze wapens op zak hadden op het moment van aanhouding. Van één persoon is betrokkenheid bij de aanslagen uitgesloten. De politie kan lopende het onderzoek nog niet zeggen of de aanslagen door een of meerdere schutters zijn uitgevoerd.

Premier Jacinda Ardern noemde de aanslagen een daad van terreur en sprak van „een van de donkerste dagen voor Nieuw-Zeeland”. Zij onderstreepte hoezeer ook moslims deel uitmaken van het land. „Veel slachtoffers zijn waarschijnlijk immigranten. Zij hebben ervoor gekozen van Nieuw-Zeeland hun thuis te maken, en dat is het ook. Ze horen bij ons.”

Ook elders in de wereld veroordeelden leiders de aanslagen. Ze toonden zich geschokt en betuigden hun medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Lees ook: Schutter geïnspireerd door Breivik

Moskeeën gesloten

Inwoners van Christchurch werd door premier Ardern aangeraden voorlopig binnen te blijven. De Nieuw-Zeelandse politie heeft moskeeën in heel het land opgeroepen de deuren te sluiten. Ook in andere landen, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië, werden moskeeën extra bewaakt.

Christchurch werd in 2011 getroffen door een zware aardbeving. Er kwamen toen 182 mensen om in de 350.000 inwoners tellende stad.

De schutter heeft zijn daad live gestreamd op Facebook. Het platform heeft de video verwijderd, evenals de profielen van de schutter. De beelden gaan niettemin rond op internet. De schietpartijen vonden plaats tijdens het vrijdaggebed, waardoor het druk was in beide gebedshuizen. In de Al Noor-moskee in het centrum van de stad, waar de eerste aanval plaatsvond, waren op dat moment zo’n tweehonderd mensen aanwezig.

Blonde man

Volgens getuigen opende de schutter na binnenkomst het vuur met een automatisch wapen. Hij wordt door Reuters omschreven als een blonde man, die een helm en kogelvrij vest droeg.

Daarnaast zijn er explosieven gevonden die waren vastgemaakt aan een auto. Diverse openbare gebouwen in de stad zijn afgesloten. Ook heeft de schutter een manifest van 74 pagina’s op internet geplaatst, waarin hij zijn daad poogt te rechtvaardigen.

Na de eerste schietpartij zou de dader zijn gevlucht. Niet lang daarna werd melding gemaakt van een aanval op een andere moskee, in de buitenwijk Linwood. Het is nog onduidelijk of het dezelfde verdachte was die daar toesloeg.

In de buurt van de schietpartij was een klimaatmars bezig. Die is stopgezet en de aanwezige jongeren zijn geëvacueerd. De cricketinterland tussen de nationale teams van Nieuw-Zeeland en Bangladesh is vrijdag afgelast. De Bengaalse ploeg was onderweg naar de Al Noor-moskee, toen de schietpartij begon.