Weinig treinen maandagochtend vanwege staking NS-medewerkers

Vanaf het begin van de dienst tot 07.06 uur rijden er veel minder treinen. Vakbonden FNV, CNV en VVMC organiseren een staking voor een betere pensioenregeling.

Maandagochtend tot 07.06 uur rijden er naar verwachting geen treinen. Vakbonden staken voor bevriezing van de pensioenleeftijd van 66 jaar.
Maandagochtend tot 07.06 uur rijden er naar verwachting geen treinen. Vakbonden staken voor bevriezing van de pensioenleeftijd van 66 jaar. Foto Vincent Jannink/ANP

Maandag rijden er in de vroege ochtend naar verwachting veel minder treinen van de NS. De vakbonden FNV, CNV en VVMC organiseren een staking die tot 7.06 uur duurt. De staking is onderdeel van een landelijke actiedag van de vakbonden voor een beter pensioen.

Er wordt die ochtend ook gestaakt in het Limburgse streekvervoer en bij het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de grote steden zullen er tot 7.06 uur geen bussen, trams en metro’s rijden, bevestigen de vervoerders GVB, RET en HTM.

Ook op de snelwegen ontstaat mogelijk verkeersoverlast. Vanuit een aantal plekken in het land zullen ambulances en politieauto’s over de volle breedte van de weg met 66 kilometer per uur naar Den Haag rijden. Die snelheid is een verwijzing naar de AOW-leeftijd die de bonden willen bevriezen op 66 jaar. Nu is de AOW-leeftijd 66 jaar en vier maanden en is wettelijk vastgelegd dat hij meestijgt met de gemiddelde levensverwachting.

Lees ook dit vragenstuk: Koolmees duwt de boze bonden richting pensioenoverleg

AOW-leeftijd bevriezen

Met de pensioenacties willen de vakbonden het kabinet onder druk te zetten om tegemoet te komen aan hun eisen. In november mislukte de onderhandeling tussen het kabinet, werkgevers en vakbonden over een nieuw soort aanvullend pensioen, waar werknemers voor sparen bovenop hun AOW-uitkering. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) wil graag opnieuw met de bonden en werkgevers aan tafel, maar de vakbonden willen pas weer praten als ze meer toezeggingen krijgen.

Behalve een lagere AOW-leeftijd, willen de vakbonden dat zelfstandig ondernemers worden verplicht om voor hun pensioen te sparen. Een eis waar de werkgevers faliekant tegen zijn. Ook willen de bonden dat er in een nieuw pensioenstelsel meer zicht komt op een verhoging van de pensioenen. Nu stijgen veruit de meeste pensioenen al jaren niet meer mee met de inflatie. Een meerderheid van de pensioenen dreigt ook nog steeds gekort te worden.

“We vinden de strijd voor AOW en pensioen belangrijk genoeg om de reizigers eenmalig en tijdelijk te duperen”, zegt Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor. “Vooral omdat het kabinet en de werkgevers on halsstarrig weigeren tegemoet te komen.”