Wanda de neushoorn-dame gaat weg, naar Hongarije

Verhuizing Blijdorp neemt afscheid van Wanda. De 22-jarige neushoorn wil maar niet zwanger worden en verhuist naar een Hongaarse dierentuin om daar haar laatste jaren te slijten. En wie weet lukt het nu wel.

Wanda moet weg. De 22-jarige zwarte neushoorn-dame vertrekt binnenkort naar een nieuw, groot neushoornverblijf in een dierentuin in Hongarije.

Toen Wanda naar Blijdorp kwam, ruim vier jaar geleden, wist de dierentuin al dat de kans klein was dat ze ooit zwanger zou worden. Het vrouwtje was al wat ouder, was nooit gedekt – en dus nooit zwanger geweest – en ze had een onregelmatige cyclus. „Eigenlijk had ze alles tegen”, zegt de woordvoerder van de dierentuin.

Maar de zwarte neushoorn is ernstig bedreigd, en Blijdorp wilde proberen vers bloed toe te voegen aan de soort. De dierentuin had al langer Indische neushoorns, waarmee het fokken goed lukt. Met enige regelmaat zijn er jongen van die soort, die goed te herkennen is aan de ‘schilden’ waarmee de dieren bedekt zijn.

Omdat de dierentuin een rijksmonument (een zijvleugel van de Rivièrahal) had gerestaureerd en geschikt gemaakt voor dikhuiden, besloot ze ook weer zwarte neushoorns te gaan houden, net als halverwege de vorige eeuw. En te proberen te fokken met de soort waarvan er nog maar ongeveer 5.000 in het wild leven.

In 2013 kwamen de jonge Naima en mannetje Vungu, een jaar later voegde Wanda zich bij hen. Naima, die volgens de verzorgers een rustig en gelijkmatig karakter heeft, heeft gewoon keurig elke 26 dagen een eisprong. Wanda is veel onregelmatiger. Bij beide dieren moesten ze overigens bloedtesten afnemen om te bepalen wanneer het zover was. Het is nog niet eenvoudig om bloed af te nemen van een neushoorn, zeker niet van een temperamentvol type als Wanda.

Volgens de verzorgers reageert ze eigenlijk als een typische zwarte neushoorn. Die zien weinig, en reageren sterk op geluid en geur; door de staart omhoog te steken en aan te vallen. Maar met veel geduld lukte het ze om Wanda aan de regelmatige bloedafname te laten wennen. Sowieso is ze sinds haar verblijf rustiger geworden, zegt de woordvoerder. Minder nerveus.

Foto Rob Doolaard

Maar ze mag rustiger geworden zijn, drachtig werd ze niet. Vorig jaar vroeg Blijdorp een Duitse dierenarts, gespecialiseerd in voortplanting bij dikhuiden, Wanda te onderzoeken. Zij maakte een echo van het dier, en daaruit bleek dat ze mogelijk vruchtbaarheidsproblemen heeft.

In overleg met de coördinator van het Europese fokprogramma is besloten om haar ergens anders nog een kans te geven. Naima en Vungu hadden inmiddels een dochter gekregen, eind december 2017. Een zeldzame gebeurtenis, want het is moeilijk om zwarte neushoorns zich in gevangenschap te laten voortplanten. Dat is in Nederland maar twee keer, beide keren in Diergaarde Blijdorp. Maar dat liep dus goed; moeder opgewekt, dochter dartel. En omdat Naima en Vungu nog jong zijn, hoopt de dierentuin dat ze meer jongen krijgen. Kort gezegd; het jonge gezin heeft ruimte nodig.

En dus staat er in het verblijf van Wanda al een tijdje een grote transportkist, met de opening naar het binnenverblijf. Zodat de neushoorn gewend raakt aan het ding, en in- en uitloopt. Tot de dag begin april dat ze erin op reis gaat naar Hongarije waar ze met zwarte neushoorns willen starten in een nieuw, ruim verblijf. Hopelijk maakt ze hier een rustige oude dag door of, wie weet, krijgt ze toch nog op middelbare leeftijd een jong. Jonge zwarte neushoorns zijn zeer welkom, omdat het er in het wild zo slecht voor staat met de soort. Goed nieuws; dit jaar worden er vijf zwarte neushoorns uit het Europese fokprogramma in Afrika uitgezet.