Het reuzenrad bij de markthal gaat weg

Het reuzenrad naast de Markthal moet weg. Dat bevestigt eigenaar Perry Oerlemans. De gemeente wil de vergunning voor de standplaats die 1 augustus afloopt, niet verlengen. Oerlemans kocht het reuzenrad met zijn bedrijf SkyView speciaal voor vestiging in Rotterdam. Hij wilde naast de Markthal staan omdat het mascinidaar altijd druk is. Veel passagiers van cruiseschepen maken volgens hem een ritje na hun bezoek aan de architectonische publiekstrekker.

Maar de bewoners van de appartementen bovenin de Markthal waren van meet af aan tegen de komst van het reuzenrad, dat rondjes draait voor hun ramen en balkons. Ze zeggen dat ze daardoor geen privacy hebben. „Vanuit de gondels kijk je zo onze slaapkamers in”, zegt bewoner Jordy Bax. Ook klaagden ze over het felle licht van het reuzenrad dat hun woningen in schijnt. Een ambtenaar van de dienst Stadsontwikkeling is volgens Bax enkele weken geleden bij hem thuis komen kijken om te zien hoeveel last de bewoners hebben van het reuzenrad. Daarna is besloten de vergunning te laten aflopen.

Oerlemans zegt dat hij in gesprek is met de gemeente voor een nieuwe plek in Rotterdam voor het reuzenrad. „Dat is niet gemakkelijk. Het moet wel een plek zijn die veel mensen trekt, van waaruit er goed uitzicht is en waar de bodem geschikt is om het reuzenrad te plaatsen. De grond moet het gewicht wel kunnen dragen.”

Een plek als het Noordereiland of elders langs de zuidoever van de Maas is volgens hem niet goed genoeg. „Je hebt daar wel mooi uitzicht over het water. Maar je komt er niet zo makkelijk.” Oerlemans heeft ook reuzenraderen op de pier in Scheveningen, in een winkelcentrum in Dubai en bij een jachthaven in Helsinki. Het duurt vijf jaar per locatie om de investering terug te verdienen. „Als we geen nieuwe plek in Rotterdam krijgen waar we zo lang kunnen staan, zoeken we een andere stad.”

Lees ook: Bewoners martkhal naar de rechter