Thuiskok

Pasta met citroen en tijm

Er staan niet veel vegetarische gerechten in dit kookboek en het vegetarische hoofdstuk begint met nacho’s. Maar dit recept zou ik nog wel willen voorzetten aan mijn vegetarische vrienden.

Rasp de schil van de citroen in een kleine kom. Dek af met plasticfolie. Verwijder de uiteinden van de geschilde citroen. Snijd hem in blokjes van een centimeter en verwijder pitjes. Leg apart. Verhit in een koekenpan twee eetlepels olijfolie op matig hoog vuur. Voeg de blokjes citroen toe, strooi er peper en zout over en bak ze 6-8 minuten, onder af en toe roeren, tot het hier en daar gekaramelliseerd is en het wit van de citroen zacht is. Schep in een kom. Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier en verhit de overige 3 eetlepels olijfolie op matig hoog vuur. Bak de champignons, de tijm en de knoflook in 16-20 minuten bruin en gekaramelliseerd.

Breng een pan water met zout op hoog vuur aan de kook. Kook de pasta al dente. Laat de pasta uitlekken en bewaar 240 ml van het kookvocht. Voeg de pasta en 120 ml kookvocht, de citroenschil, de gekaramelliseerde citroen en de chilivlokken toe aan de pan met champignons. Kook, al husselend, tot alles gemengd en warm is. Voeg zo nodig meer kookvocht toe. Schep de pasta in een schaal en strooi er peper en zout over. Strooi er parmezaan over en serveer de pasta heet.