Texaanse Democraat O’Rourke kandidaat voor presidentschap VS

O’Rourke wordt binnen de Democratische partij gezien als een rijzende ster. Hij nam het tijdens de midterms in Texas op tegen de Republikein Ted Cruz.

Beto O'Rourke spreekt in februari een menigte toe in de grensplaats El Paso.
Beto O'Rourke spreekt in februari een menigte toe in de grensplaats El Paso. Foto Paul Ratje/AFP

Beto O’Rourke stelt zich officieel kandidaat om voor de Democraten deel te nemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt. De 46-jarige O’Rourke maakte vorig jaar veel indruk tijdens de Senaatsrace in Texas.

O’Rourke zat tussen 2012 en 2019 in het Huis van Afgevaardigden waar hij bekendstond als liberaal en idealistisch. Hij komt uit El Paso, een grensplaats bij Mexico, waar hij in 2005 zijn politieke carrière in de gemeenteraad begon. Hij is “heel trots” op de grensplaats, zo stuurde hij naar de Texaanse nieuwszender KTSM in een sms. “Het is een belangrijke reden waarom ik mij kandidaat stel. De stad is een voorbeeld voor het land.”

Lees ook dit portret van O’Rourke: Een gevecht met de cowboycultuur

O’Rourke nam het bij de verkiezingen in november op tegen de zittende Republikeinse senator Ted Cruz. Hij begon als underdog maar wist voor het eerst in decennia het verschil met de Republikeinse kandidaat onder de 2,5 procentpunt te houden. Hij voerde een dynamische campagne waarin hij jonge stemmers en minderheden wist te mobiliseren door slim gebruik te maken van sociale media.

Na het verlies van de Senaatsrace wist hij zichzelf in de publieke belangstelling te houden. Zo gaf hij in februari een interview aan Oprah Winfrey waarin hij onder meer sprak over de komende presidentsverkiezingen.

Eerder stelden onder meer Bernie Sanders, Elisabeth Warren en Kamala Harris zich kandidaat namens de Democratische partij.