Senaat stemt tegen uitroepen noodtoestand Trump

De uitslag is een symbolische nederlaag voor president Trump. Hij moet nu zijn veto inzetten om de bouw van de muur aan de grens met Mexico mogelijk te maken.

De Republikeinse senator Chuck Grassley uit Iowa na de stemming in de Senaat tegen het besluit van president Trump.
De Republikeinse senator Chuck Grassley uit Iowa na de stemming in de Senaat tegen het besluit van president Trump. Foto Erik S. Lesser/EPA

De Amerikaanse Senaat wil dat de noodtoestand wordt opgeheven. In totaal stemde donderdagavond 59 van de honderd senatoren, onder wie twaalf Republikeinen, tegen de beslissing van president Donald Trump om de noodtoestand te gebruiken voor de bouw van een grensmuur, meldt persbureau Reuters.

Het is een symbolische nederlaag voor president Trump. Hij moet nu voor het eerst in zijn presidentschap zijn veto inzetten. En dat is hij ook van plan, na de uitslag in de Senaat twitterde Trump: VETO! Volgens Trump zorgen open grenzen voor “toename van de misdaad, drugs en mensenhandel”.

Lees ook dit vragenstuk: Trump gebruikt noodtoestand om geld uit te geven
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I look forward to VETOING the just passed Democrat inspired Resolution which would OPEN BORDERS while increasing Crime, Drugs, and Trafficking in our Country. I thank all of the Strong Republicans who voted to support Border Security and our desperately needed WALL!

Trump riep de noodtoestand uit om buiten het Congres om miljarden dollars vrij te maken voor de financiering van de muur aan de grens met Mexico. De president wil bovenop de 1,375 miljard die het Congres heeft toegezegd, nog 6,7 miljard besteden aan de muur. Trump verdedigt het uitroepen van de noodtoestand door te wijzen op de humanitaire en veiligheidscrisis aan de zuidgrens. De bouw van de grensmuur was een van Trumps belangrijkste verkiezingsbeloften.

Beperken macht president

De Republikein Lamar Alexander was een van de tegenstemmers. Volgens de senator uit Tennessee is de macht van het Congres om het budget goed te keuren een “cruciaal element van onze vrijheid”. Het zorgt ervoor dat de president niet teveel macht heeft, zei Alexander tegen The New York Times.

Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden al voor het opheffen van de noodtoestand die vorige maand door Trump werd afgekondigd. Dat was minder verrassend gezien de Democratische meerderheid in het Huis. In de Senaat hebben de Republikeinen een meerderheid.