Ook VS zetten Boeings stil

Luchtvaart In navolging van andere landen sluit ook president Trump het luchtruim voor twee vliegtuigtypes van de Amerikaanse fabrikant.

Een Boeing 737 MAX 8.
Een Boeing 737 MAX 8. Foto Jim Watson/AFP

Ook de VS hebben woensdag per decreet hun luchtruim onmiddellijk gesloten voor de Boeing 737 types MAX 8 en 9. Aanleiding is de crash van een vlucht van Ethiopian Airlines, zondag. Omdat vorig jaar ook al een ongeluk plaatshad met dit toesteltype in Indonesië rezen deze week wereldwijd twijfels over de betrouwbaarheid ervan.

De Amerikaanse president Donald Trump noemde Boeing woensdag bij de aankondiging van zijn decreet een „geweldig bedrijf”. Het werkt volgens hem hard aan een oplossing, maar tot die tijd moeten alle 737’s MAX 8 en 9 aan de grond blijven.

Trump gaat met zijn decreet in tegen de eigen luchtvaartautoriteit FAA. Die had dinsdag nog gesteld dat er geen „systematische prestatieproblemen” zijn die een dergelijke ingreep tegen de Boeing-types zouden rechtvaardigden. Topman Dennis Muilenburg van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing zou Trump ook telefonisch hebben verzekerd dat het vliegtuig veilig is.

De Amerikaanse vakbond voor luchtvaartpersoneel had daar kritiek op. De bond sprak van „ernstige vragen over de veiligheid” en riep op om het vliegtuig aan de grond te houden. Ook senator Ted Cruz, voorzitter van de Senaatscommissie over lucht- en ruimtevaart, noemde het „verstandig” om het vliegtuig aan de grond te houden tot de luchtvaartautoriteit „de veiligheid van deze vliegtuigen en hun passagiers garandeert”.

Satellietbeelden

Andere landen besloten de afgelopen dagen al hun luchtruim te sluiten. Ook buurland Canada, enkele uren voor Trumps decreet. De Canadezen zeiden zich onder meer te baseren op satellietbeelden van de crash in Ethiopië, waaruit zou blijken dat die overeenkomsten vertoonde met de Indonesische.

De zwarte doos van het vliegtuig dat zondag neerstortte bij Addis Abeba wordt in Europa uitgelezen. Ethiopië heeft daar zelf niet de middelen voor. (NRC)

Luchtvaartexpert pagina 19