Monopolie

Vergunning Staatsloterij ligt onder de loep

De Kansspelautoriteit moet de vergunning voor het organiseren van de Staatsloterij kritisch tegen het licht houden. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De uitspraak volgt op klachten van gokbedrijven over het monopolie dat de Nederlandse Loterij heeft op dit kansspel. In Nederland wordt voor bepaalde kansspelen maar één vergunning afgegeven om gokverslaving en criminaliteit tegen te gaan. Dit geldt onder andere voor de Staatsloterij, die alleen door de Nederlandse Loterij mag worden gehouden. Volgens de hoogste bestuursrechter moet de Kansspelautoriteit beter uitleggen waarom voor de Staatsloterij maar één vergunning wordt afgegeven. Bij vergelijkbare kansspelen is er ook kans op gokverslaving, maar zijn er wel meerdere licenties in omloop. Ook moet de gokwaakhond opnieuw motiveren waarom de Staatsloterij-vergunning in 2016 automatisch werd overgeheveld van een stichting naar een bv. Die wijziging hing samen met de fusie van Staatsloterij en De Lotto in Nederlandse Loterij en was volgens de Kansspelautoriteit een administratieve kwestie. Concurrenten vinden daarentegen dat ze zijn benadeeld, omdat ze bij de wijziging niet konden meedingen naar de vergunning. De recente uitspraak kan er in principe toe leiden dat de vergunning voor de Staatsloterij naar een andere partij gaat. (ANP)