Trumps adviseur Manafort moet 7 jaar de cel in

Ex-Campagneleider trump Met twee veroordelingen was het een slechte week voor Paul Manafort. Trump kan zijn oud-medwerker deels gratie verlenen.

Twee veroordelingen, samen meer dan zeven jaar cel, plus meteen na het tweede vonnis een nieuwe aanklacht: dit was een slechte week voor Paul Manafort, ex-campagneleider van de Amerikaanse president Trump. Woensdag legde een rechter in Washington hem 43 maanden celstraf op. Een paar uur later maakte de aanklager in New York bekend dat Manafort wordt vervolgd wegens hypotheekfraude.

De woensdag opgelegde straf komt bovenop het vonnis van 47 maanden dat hij vorige week donderdag hoorde uitspreken. Zo zal de bijna 70-jarige politiek adviseur (klanten onder meer: de presidenten Ronald Reagan, Ferdinand Marcos en Mobutu Sese Sako) de rest van zijn loopbaan achter de tralies doorbrengen. Manafort werd woensdag veroordeeld wegens ‘samenzwering tegen de VS’ en belemmering van de rechtsgang.

Het eerstgenoemde feit betreft niet iets als landverraad, maar duidt op de opzet samen met anderen geld wit te wassen, door middel van belastingfraude, bankfraude, het niet opgeven van buitenlandse banktegoeden en liegen tegen justitie. Manafort werkte in Oekraïne als adviseur van de afgezette president Janoekovitsj. In de VS heeft hij het geld dat hij daar heeft verdiend geprobeerd te verdoezelen.

De twee Manafort-processen waren resultaat van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke samenwerking tussen de campagne van toenmalig presidentskandidaat Trump en de Russische regering om de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Manafort stond niet terecht voor feiten die daarmee direct samenhingen, en toch worden de veroordelingen gezien als een succes voor het team van Mueller dat de aanklachten schreef en de zaken voor de rechtbank bepleitte. Wel werd vorige week in de media gewezen op het verschil tussen het vonnis van 47 maanden cel wegens belastingontduiking en bankfraude, en de richtlijnen die een gevangenisstraf van tussen de 19,5 en 24 jaar mogelijk maakten. De rechter wees, voor hij zijn vonnis uitsprak, op gelijksoortige strafzaken en de straffen die daarin waren opgelegd.

President Trump, die tijdens de rechtsgang regelmatig medeleven betuigde, heeft de mogelijkheid van een presidentieel pardon opengehouden. ,,De president neemt een besluit zodra hij gereed is”, zei zijn woordvoerder. Dat pardon zal alleen kunnen gelden voor de straffen die Manafort zijn opgelegd door de federale rechtbanken van Alexandria en Washington. Een eventuele gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank van de staat New York kan niet door een presidentieel pardon ongedaan worden gemaakt.

Anders dan vorige week kwam Manafort nu wel met een soort van excuus: „Ik heb spijt van wat ik heb gedaan en van het gedrag dat ons in deze positie heeft gebracht.”