F1-wedstrijdleider Charlie Whiting (66) overlijdt vlak voor start seizoen

“Een grote schok”, aldus Max Verstappen. Whiting was al sinds de jaren zeventig een bekend gezicht in de sport.

Whiting op een persconferentie in 2014.
Whiting op een persconferentie in 2014. Foto Joeri Kotsjetkov/EPA

Charlie Whiting, de wedstrijdleider van de Formule 1, is donderdagmorgen op 66-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de internationale automobielfederatie FIA bekendgemaakt. De Brit stierf aan een longembolie in Melbourne, waar zondag het nieuwe Formule 1-seizoen van start gaat.

Als wedstrijdleider zorgde Whiting ervoor dat de races ordelijk en veilig verliepen. Hij ging ook over het uitdelen van straffen aan coureurs tijdens de races. In die hoedanigheid kreeg ook Max Verstappen meerdere keren met hem te maken. Zo verloor de Nederlander twee keer een plaats op het erepodium doordat Whiting en andere officials hem een tijdstraf hadden opgelegd wegens acties op het circuit.

Verstappen noemde het overlijden van Whiting donderdag “een grote schok”. Een paar weken geleden sprak hij de wedstrijdleider nog uitgebreid, vertelde de Red Bull Racing-coureur op het circuit in Australië. “Ik zei toen nog tegen Charlie: ik zie je in Australië weer. Ongelooflijk om dan vandaag te horen dat hij er niet meer is.”

Drijvende kracht

Whiting was sinds 1997 wedstrijdleider, maar liep al veel langer rond in de Formule 1. In 1977 ging hij aan de slag als monteur voor het Hesketh-team. Daarna werd hij hoofdmonteur bij Brabham, waar hij onder meer bijdroeg aan de wereldtitels van Nelson Piquet in 1981 en 1983.

Eind jaren tachtig stapte hij over naar de FIA, die de spelregels opstelt voor de Formule 1. Whiting speelde ook een belangrijke rol in het veiliger maken van de sport. Hij was een drijvende kracht achter de vorig seizoen ingevoerde ‘halo’. Deze beschermbeugel voor het hoofd van de rijder redde tijdens de race in België waarschijnlijk het leven van coureur Charles Leclerc.

Wie de taken van Whiting bij de Grand Prix van Australië overneemt, is nog niet duidelijk. De race gaat zondag om 06.10 uur Nederlandse tijd van start.

Twitter avatar Max33Verstappen Max Verstappen Very sad and shocked to hear Charlie passed away. Thank you for always looking out for us, F1 will not be the same without you. RIP Charlie 🙏🏻 https://t.co/EzD6q0xmPu

Correctie (14 maart 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de Grand Prix van Australië zondag om 07.10 uur begint. Dat moest 06.10 uur zijn. Hierboven is de fout aangepast.