Champions League

Ajax: meer dan 50 procent kans op Engelse tegenstander

Ajax loot vrijdag (12.00 uur) geen Duitse tegenstander voor de kwartfinales van de Champions League en heeft grote kans een Engelse club te treffen in de tweede en derde week van april.

Met de uitschakeling woensdag van Bayern München, dat met 3-1 thuis werd verslagen door Liverpool na 0-0 eerder op Anfield, heeft het belangrijkste Europese clubtoernooi voor het eerst sinds 2006 geen Duitse club bij de laatste acht en na tien jaar weer vier clubs uit de Premier League – ook Manchester City, ManUnited en Tottenham Hotspur. Barcelona ontdeed zich met 5-1 van Olympique Lyon, na 0-0 in Frankrijk, en is de enig overgebleven Spaanse club, Juventus de enige uit Italië.

Drie kwartfinalisten – Ajax, de Spurs en Porto – behoren niet tot de zestien clubs die volgens vorig najaar uitgelekte documenten in het geheim plannen zouden smeden om een ‘Super League’ op te richten buiten de Europese voetbalbond UEFA om. In die zin mag de Champions League editie 2018/19 een wraakactie heten van de kleine clubs: Ajax en Porto komen niet eens voor in de top-30 van rijkste voetbalclubs die accountantskantoor Deloitte jaarlijks maakt. Maar van een echte omverwerping van de elite is geen sprake. Alleen Ajax’ uitschakeling van titelhouder Real Madrid (omzet 750 miljoen euro) was een schok. (NRC)