Brieven

Brieven

Varkenshaas

Een weekje vleesvrij?

Deze week is het de nationale week zonder vlees. Wat jammer dat na alle aandacht van NRC voor de week in het katern Leven van afgelopen weekend, thuiskok Sam de Voogt toch met een recept met varkenshaas komt (Eenpersoonspho, 12/3).

Taalfout

Een grossierende Rutte

Mark Rutte grossiert in het verkeerd uitspreken van klemtonen. Sóciaal, pólitiek, économisch, párticulier. Als je erop let, hoor je steeds vaker klémtoon waar klemtóón hoort. Een klein gedeelte van de oogst van één week radio en tv: vóórtaan, fávoriet, spéciaal, próvinciaal (reclamespots), vítaal (minister Wopke Hoekstra), pólikliniek (Dionne Stax, NOS-journaal), órigineel (CU-Statenlid Dirk Vreugdenhil), díversiteit, cóntroversieel (filosofe Joke Hermsen) en ánoniem (WNL-presentator Nikki Herr). De vraag is natuurlijk: wáárom?

Democratie

Autoritair gidsland

Met interesse las ik afgelopen zaterdag het artikel van Kiza Magendane (Verwar verkiezingen niet met democratie, 9/3). Sowieso is het een interessant artikel, en het krijgt een extra dimensie als je het stuk op de VS projecteert. Onder Trump is de zachte methode van voter suppression immers de norm geworden. In geen ander land heeft het indelen van kiesdistricten zo’n bizarre vorm aangenomen als daar. Verder lijkt fake news in de VS uitgevonden. Opmerkelijk dus dat juist ons gidsland inmiddels het verst is afgegleden richting een, volgens de definitie van Magendane, autoritaire staat.

Formule 1

Garantie voor gedrag

Ik ben ontsteld over de plaatsing van het lobbyverhaal van Michael van Praag (Nu achter Zandvoort gaan staan om de grand prix te krijgen, 5/3). Formule 1-races zijn slecht voor het klimaat en voor Nederland. Bernhard van Oranje heeft er grote financiële belangen bij. Een koninklijk statuur is geen garantie voor beschaafd gedrag. We willen de vervuiling niet, noch de onvermijdelijke verkeersoverlast, noch de kaalslag van de duinen.

Brexit

Mening als mensenrecht

Als May eind maart naar Brussel vliegt om uitstel te vragen voor de Brexit, lijkt het mij handig dat de EU dat meteen verleent. Maar dan wel op de uitdrukkelijke voorwaarde dat er in het Verenigd Koninkrijk zo vlug mogelijk een tweede referendum wordt gehouden. Popper schreef dat het een mensenrecht is van een mening te mogen terugkomen. Dat geldt ook voor de bevolking van het VK. Vooral nu zij zo verdeeld is.

Klimaatscepsis

Ongelovige Bolkestein

Frits Bolkestein gelooft niet dat CO2 de oorzaak is van de opwarming van de aarde (Ik laat me niet beperken door de standpunten van de VVD, 7/3). Dat verbaast me zeer. Bolkestein is een geleerd man die openstaat voor nieuwe informatie en die informatie uit verschillende bronnen op relatieve waarde en relevantie weet te wegen. Althans, dat dacht ik altijd. In deze opwarmingskwestie lijkt hij een keur aan informatie die gebaseerd is op empirisch klimaatonderzoek geheel links te laten liggen. Op basis van duizenden empirische studies bestaat er onder tienduizenden klimaatexperts consensus over het causaal verband tussen CO2 en globale opwarming. Welke lieden die het blijkbaar beter weten hebben zoveel invloed dat Bolkestein niet verder zoekt en weegt? Bedenkelijk!

Klimaatscepsis (2)

Bolkestein

Frits Bolkestein over klimaatverandering door CO2: „Ik heb daar nog nooit een overtuigend verhaal over gelezen”. Terwijl de feiten door 97 procent van alle klimaatwetenschappers zijn bewezen. Vreemd toch, dat hij een intellectueel wordt genoemd …