Boeing: alle toestellen van type 737 MAX aan de grond houden

Vliegramp Ethiopië Kort voor de aankondiging maakte de Amerikaanse luchtvaartautoriteit bekend dat er gelijkenissen zijn met een eerdere vliegramp.

Vliegtuigmaatschappij Boeing heeft woensdagavond aangekondigd dat alle toestellen van het type dat afgelopen weekeinde in Ethiopië crashte, voorlopig aan de grond moeten blijven. Dit voorlopige ‘vliegverbod’ geldt wereldwijd, aldus Boeing.

De vliegtuigbouwer zegt in een verklaring nog steeds „alle vertrouwen” te hebben dat het betreffende toestel, de Boeing 737 MAX, veilig is maar dat het de stap neemt omdat het bedrijf „niet voorzichtig genoeg” kan zijn. Er zijn wereldwijd 371 toestellen van het type in gebruik.

Kort voor de aankondiging maakte de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA bekend dat er nieuw bewijsmateriaal was gevonden op de plek van de crash. Ook zei de FAA satellietbeelden te hebben onderzocht. Daaruit zou naar voren komen dat er overeenkomsten zijn tussen het ongeluk in Ethiopië en een crash van hetzelfde type Boeing vorig jaar in Indonesië.

Het onderzoek naar de crash is nog in volle gang. De FAA benadrukte dat het om „voorlopige aanwijzingen” gaat dat de ongelukken mogelijk dezelfde oorzaak hebben.

In meer dan veertig landen was de afgelopen dagen reeds een vliegverbod voor de Boeing 737 MAX ingesteld. De Verenigde Staten, thuisland van Boeing, deden dat woensdag uiteindelijk ook, na een presidentieel decreet van Donald Trump. Hij ging daarmee in tegen zijn eigen luchtvaartautoriteit. De FAA had eerder nog gesteld dat er geen „systematische prestatieproblemen” zijn die een dergelijke ingreep tegen de Boeing-types zouden rechtvaardigden. De FAA ging woensdag zelf ook om, en steunt het vliegverbod voor de Boeing 737 MAX.

De Amerikaanse vakbond voor luchtvaartpersoneel was eerder kritisch op die opstelling van de FAA. De bond had „serieuze vragen over de veiligheid”. Ook de Republikeinse senator Ted Cruz, voorzitter van de Senaatscommissie die gaat over lucht- en ruimtevaart, noemde het eerder „verstandig” om het vliegtuig aan de grond te houden.

Onder de landen die eerder hun luchtruim afsloten voor de Boeing 737 MAX zijn Canada, Australië en Nederland. Bij de crash zondag kwamen alle 157 inzittenden om. Het toestel stortte kort na het opstijgen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba neer. De zwarte doos is overgebracht naar Frankrijk en wordt daar uitgelezen. Ethiopië heeft hier zelf niet de middelen voor.

Luchtvaartexpert pagina 19