Bedrijfsongeval met letsel

Deze rubriek belicht wekelijks kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: arbeidsrecht.

In mei 2015 vindt bij een transportbedrijf in Wijchen een bedrijfsongeval plaats. In een van de spuitcabines van het bedrijf explodeert een 200-litervat en ontstaat brand. Een werknemer raakt zwaargewond; hij houdt blijvend letsel over en is arbeidsongeschikt. Twee anderen hebben ademhalingsproblemen. Wat de oorzaak van de explosie en brand is geweest, blijft ook na meerdere onderzoeken onduidelijk. Wel blijkt – en dat acht de rechtbank bewezen – dat het bedrijf de regels overtrad. Zo stonden bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen in de spuitcabines die er niet horen, was niet duidelijk waar zones met explosiegevaar zijn en bleek niet al het gereedschap geaard.

In de rechtszaak die onlangs diende, eist de officier van justitie 150.000 euro boete (waarvan 50.000 euro voorwaardelijk), gekoppeld aan een bijzondere voorwaarde: het bedrijf moet een externe veiligheidsdeskundige binnen drie maanden een plan laten maken om veilig te kunnen werken en dat binnen zes maanden uitvoeren.

Het bedrijf wijst er onder meer op dat het inmiddels een nieuwe spuiterij heeft gebouwd volgens de nieuwste voorschriften en dat de bedrijfsprocessen zijn aangepast. De rechter vindt daarom extra toezicht of maatregelen niet nodig. Het bedrijf krijgt een boete van 100.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk.

Uitspraak: ECLI:NL:RBGEL:2019:1006