Zo kom je op Yale of Stanford: laat een superslimmerik je toelatingstest doen

Het schandaal leest als het scenario voor de eerste aflevering van Suits: slimme jongen maakte toelatingsexamens voor minder slimme, maar rijke studenten. Zo kwamen zij gegarandeerd op Amerikaanse top-universiteiten als Yale en Stanford. De werkelijkheid overtreft de tv-serie in organisatiegraad, duur en in het feit dat de FBI het netwerk heeft opgerold.

Officier van justitie in Boston, Andrew Lelling, onthulde dinsdag vijftig aanklachten, waarvan 33 voor ouders van de bevoordeelde studenten, onder wie twee bekende tv-actrices: Lori Loughlin (Summerland) en Felicity Huffman (Desperate Housewives). Lelling vatte de verdachtenlijst samen als „een staalkaart van rijkdom en voorrechten”.

Spin in het web is William Singer, adviseur bij toelating tot gewilde universiteiten. Hij gebruikte zijn contacten bij de universiteiten als een „zijdeur”, zoals hij het zelf noemde, waardoor de kinderen van zijn rijke cliënten konden binnengaan. Singer zou tussen 2011 en 2018 zo’n 25 miljoen dollar hebben opgestreken. Een deel heeft hij weer betaald aan sleutelpersonen op de universiteiten, een deel aan de student die de examens deed.

Deze Mark Riddell uit Florida was zo briljant, dat hij voor de toelatingsexamens precies het cijfer kon halen dat de ouders met hem hadden afgesproken. Ineens een te hoog cijfer zou wel eens argwaan kunnen wekken. Hetzelfde gold voor de sportprestaties waarmee weer andere kinderen toegang kregen tot de universiteit van hun (ouders) keuze. Ook die werden zorgvuldig goed, maar niet té goed voorgesteld.