Recensie

Recensie Muziek

Weval experimenteert met rust en emotie

Harm Coolen en Merijn Scholte Albers creëerden de afgelopen jaren een ijzersterke reputatie als liveduo met hun fluisterelektronica die op de festivalpodia flink kan vonken. Op tweede album The Weight maakten ze een verdiepingsslag. Nog steeds is hun sfeerbeeldenmuziek broeierig en deinend met stemflarden, lome triphopbeats en trillende synthesizers. Maar dit keer is de kwaliteit vrijer, meer psychedelisch. Op ‘Someday’ doet hun synthesizerfunk denken aan een zachtaardiger Dollkraut, de orgelpartij van ‘Heaven Listen’ klinkt meer als Jungle by Night. Het dromerige ‘Silence on The Wall’, met vrouwelijke ijle zang over zachte jazzdrums, valt na wat Brainfeeder-erupties helemaal stil om te worden opgeschroefd met een druipend lekkere baslijn waarna alles samenkomt in harmoniezang met de mannen zelf. De meesters van de opbouw durven nog meer te experimenteren met rust en emotie. Het resultaat is prachtig groots en indringend.