Wetsvoorstel

Boete voor illegale verhuur woningen wordt verviervoudigd

De boete die gemeenten kunnen opleggen voor illegale verhuur van een woning wordt verviervoudigd. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) woensdag in een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer. De minister wil gemeenten meer bevoegdheden geven om op te treden tegen illegale verhuur van woningen voor bijvoorbeeld vakantieverhuur. De boete die gemeenten maximaal kunnen opleggen bij „herhaaldelijke overtreding” van lokale verhuurregels wordt verhoogd van 20.750 euro naar 83.000 euro. Volgens de minister wordt hiermee illegale verhuur „niet meer lucratief”. Ook wil de minister wettelijk regelen dat gemeenten een registratieplicht kunnen instellen voor het verhuren van woningen via verhuurplatforms zoals Airbnb. (NRC)