Opinie

Wat deed Rob Jetten daar nou bij die kolencentrale?

Auke Kok

Het frisse hoofd van de D66-voorman in het Westelijk Havengebied: ik ga er eens goed voor zitten. Waar staat Rob Jetten precies? Ergens bij de Radarweg, lijkt me, Suezhaven misschien. Rafelrand van industrie en watertjes. Niet echt de habitat van het Veghelse zondagskind met zijn onverwoestbaar positieve oogopslag. Onmogelijk dat Jetten hier al eens eerder is geweest, als je het mij vraagt, maar hij staat er. Op de foto. Als een toerist op de Dam poseert hij voor de kolencentrale die dicht moet. Volgend jaar al. Opgestoken duimpje, brede lach: goed dat we die smeerboel sluiten, zegt Jetten.

Ook op de foto: een reclamezuil die hoog oprijst naast de Nuon-centrale op de Hemweg. De zuil is beplakt met de tekst ‘We halen Hem Weg’. Vat je ’m? Hemweg, Hem Weg. Vanwege de verkiezingen natuurlijk. Briljante vondst van de campagnemakers van D66. Is vast lang over nagedacht. Vond Jetten ook, daarom verspreidde hij de foto van hemzelf met die reclamezuil en de rokende kolencentrale op de achtergrond via Twitter. Om stemmen te trekken met zijn duimpje. Tenminste, dat hoopte hij.

Toen kwam De Telegraaf. De verslaggevers van de gewonemensenkrant zaten er bovenop: hun redactie bevindt zich op een steenworp van de kolencentrale en haar CO2 spuwende schoorstenen. Gevolg: een werkelijk enorme foto van Jetten op de voorpagina van De Telegraaf. „Lachen na ontslagen”. De vakbonden zouden „witheet” zijn geworden op de „provocerende verkiezingsposter” van D66. Die enorme zuil en de boodschap dat we Hem Weg halen zijn de tweehonderd werknemers die er hun brood verdienen slecht bevallen. Ze vrezen voor hun baan. Misschien niet zo’n goed idee daar een feestje bij te bouwen. De sociale media gilden het uit van verontwaardiging en ook Het Parool schonk er aandacht aan.

Vrijwel dezelfde dag liet Jetten zich filmen in zijn Haagse vergaderruimte. Lopend door de fractiekamer op het Binnenhof sprak hij over de vroegere partijleider Hans van Mierlo. Ter gelegenheid van diens negende sterfdag werd de ruimte officieel naar het pr-bewuste boegbeeld vernoemd. De medeoprichter had in 1967 zijn vermaarde wandeling langs de grachten gemaakt, en daarom wandelde Jetten, zelfverklaard Van Mierlofan, nu ook. Vat je ’m?

Voor Jetten is een kolencentrale een stapel stenen met vieze rook, niet een bedrijf waar mensen werken

Je kan de bijna 32-jarige fractieleider veel verwijten, maar niet dat hij zomaar wat aan communiceert. Jetten doet echt zijn best. Dus wel sneu dat die foto van hem in het Westelijk Havengebied door het internet woekert, want de boodschap lijkt verzengend: voor Jetten is een kolencentrale een stapel stenen met vieze rook, niet een bedrijf waar mensen werken.

En nu kan D66 wel van alles roepen over vervangende arbeid voor de geplaagde Nuon-mensen, maar dat lijkt het etiket van links-elitaire bubbel niet meer te kunnen vervagen.

Rob Jettens held Van Mierlo wist tenminste wat hij wilde. ‘Hafmo’ zou echt niet bij wat schuren en caravans in een winderig havengebied zijn gaan poseren. Die was gewoon in café De Klepel blijven zitten. In de wereld die hij kende.

Auke Kok is schrijver en journalist.
Lees ook: Deze schoorsteen stopt straks met roken