Vier jaar cel voor dodelijke dollemansrit Anna Paulowna

Drie tieners die in de auto zaten, kwamen vorig jaar om het leven. Een vierde slachtoffer raakte zwaargewond.

Op de Sportlaan liggen bloemen en kaarsen op de gedenkplek voor de slachtoffers van het dodelijke auto-ongeluk in Anna Paulowna. Drie tieners kwamen bij het ongeval in de Noord-Hollandse plaats om het leven.
Op de Sportlaan liggen bloemen en kaarsen op de gedenkplek voor de slachtoffers van het dodelijke auto-ongeluk in Anna Paulowna. Drie tieners kwamen bij het ongeval in de Noord-Hollandse plaats om het leven. Foto Koen van Weel/ANP

Siem B., de 20-jarige man die vorig jaar bij een wilde achtervolging met zijn auto tegen een boom knalde, krijgt vier jaar celstraf voor het veroorzaken van een fatale autocrash. Op 1 september kwamen er bij dat ongeval drie tieners die in zijn auto zaten om het leven. Een vierde tiener raakte zwaargewond. In overeenstemming met de eis van het OM krijgt hij ook een rijverbod van vijf jaar opgelegd.

Eind vorige maand eiste het OM vijf jaar cel. De aanklager verweet hem “stoerdoenerij” en “roekeloosheid”. Het OM vond het “niet geloofwaardig” dat B. beweerde zich niets meer van het ongeluk te herinneren. Er zijn DNA-sporen gevonden en vijf getuigen verklaarden dat hij de auto bestuurde. Justitie verdacht de man van roekeloos rijgedrag onder invloed van alcohol en drugs. In zijn bloed werden na het ongeluk sporen van drank en drugs gevonden.

De man reed met 90 kilometer per uur door de straten van Anna Paulowna. Hij wilde volgens het OM per se een andere automobilist inhalen, waardoor hij geen aandacht meer had voor de weg en zijn medepassagiers. Bij een bocht verloor B. de macht over het stuur, waarna de auto tegen de boom klapte. Door die klap vloog de achterklep eraf. De drie jongens op de achterbank werden uit de auto geslingerd en overleden ter plaatse.

Correctie (13 maart 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat B. door de straten van Schagen reed. Dat klopt niet. Het incident vond plaats in Anna Paulowna. Hierboven is dat aangepast.